– Uavhengig av om du vinner eller ikke, vil pengene gå direkte til den lokale idrettsklubben, korps, kor, amatørteaterlag eller en hvilken som helst annen frivillig organisasjon som spilleren har pekt ut, sier kulturminister Trond Giske til NTB.

På denne måten håper han både å styrke oppslutningen om et Norsk Tipping som kjemper stadig mer innbitt mot nettspillaktører, og å drysse ut spillemidler til et bredere utvalg av frivillige organisasjoner.

– Dette er en måte å spre spillemidler fra sentrale til lokale aktører. Det kan også være en metode for å gi midler til organisasjoner som valgte ikke å satse på automater, sier Giske.

Mange skal få

Han vil gjøre inngangsporten vid for hvilke organisasjoner og foreninger som kan få indirekte økonomisk støtte fra sine støttespillere.

– Vi må selvsagt sette en grense for hvem som kan få 5 prosent av innsatsen. Penger skal for eksempel ikke gå til private reiseklubber. Men alle landets 12.500 idrettslag og frivillige lokale foreninger er opplagte kandidater til å få midler direkte fra spillerne, sier Giske.

Giske viser til at det i Oslo spilles for 1 milliard kroner i året, noe som gir Oslo-spillerne mulighet til å styre bruken av 50 millioner kroner. Innbyggerne i Troms spiller årlig for 350 millioner kroner, og kan dermed få direkte innflytelse over hvor nesten 17,5 millioner kroner skal gå.

Økonomisk betydning

– Også for den enkelte klubb eller forening kan dette få stor økonomisk betydning. Hvis 2.000 foreldre, familie og støttespillere velger ut et idrettslag, vet vi at de med spillkort hos Norsk Tipping i snitt spiller for 5.000 kroner. Det vil gi en uttelling på 500.000 kroner for en slik klubb. Alle som har vært med frivillig arbeid, vet hvor mange vafler du må selge for en halv million, sier Giske.

Han frykter ikke skarpe protester fra de sentrale aktørene som til nå har fått all tildeling fra Norsk Tipping.

– Nei. Jeg tror dette kan være med å øke oppslutningen om det statlige spillselskapet. Dersom vi med dette klarer å hente tilbake to av de seks milliardene som nå går til nettselskapet vil dette bety at også de tradisjonelle aktørene får mer, sier kulturministeren.