Cirka 60 prosent av det de 150 ansatte i Os sin største arbeidsplass produserer, er elektrohydrauliske styremaskiner til store skip. Resten er produksjon av reservedeler til egne og andre Rolls-Royce Marine-produkter.

8000 på 50 år

Produksjonen av styremaskiner startet i 1953 av Frydenbö Mekaniske Verksted AS på Damsgård. Den første styremaskinen som ble produsert, Frydenbö 1, ble for en tid siden funnet på en kai på Sotra, etter ombygging av et fiskefartøy. Den er nå restaurert og har fått sin hedersplass i produksjonslokalene på Ulven. I løpet av disse 50 årene har hele 8000 styremaskiner sett dagens lys i Os-bedriften.

— Vi har delt produksjonen med søsterbedriften vår i Tenfjord. De produserer maskiner til skip opptil ca. 18.000 dødvekt-tonn, mens vi produserer til skip over den størrelsen og helt opp til de aller største råoljetankerne og containerskipene. Totalt leveres ca. 400 styremaskinanlegg pr. år fra Rolls-Royce, forteller daglig leder Olav I. Søreide i Os-bedriften til Bergens Tidende.

Marinekundene øker

Ifølge Søreide blir marinene i en rekke land etter hvert meget viktige kunder.

— Vi jobber med en rekke interessante prosjekter. Det gjelder både i Europa og USA. Vi har sikret oss leveransene til et hangarskip som bygges for den italienske marinen og til en rekke lagrings- og transportskip for US Navy, forteller Søreide.

Han opplyser at den amerikanske marinen faktisk er en av de største kundene innen dette markedssegmentet. Det er også inngått kontrakter med den portugisiske, australske og norske marinen.

97 prosent eksportandel

I fjor lå bedriftens omsetning på over 200 millioner kroner. Cirka 97 prosent av bedriftens styremaskinproduksjon ble levert til kunder utenfor Norge. Av eksporten fant 70 prosent veien til kunder i Østen.

— Ordreinngangen så langt i år lover godt for neste år. For cirka 60 prosent av neste års styremaskinproduksjon er det allerede inngått kontrakter. Jo, vi er godt fornøyd med utviklingen, men merker at konkurransen hardner til, og at stadig flere store skip bygges ved verft i Østen, vesentlig Sør-Korea, Japan og Kina.

Rolls-Royce Marine AS, dep. Steering Gears - Frydenbö har sammen med søsterbedriften i Tenfjord en markedsandel på 30 prosent av alle styremaskiner som leveres i verden, uansett type. Men innen produktspekteret elektrohydrauliske styremaskiner er markedsandelen imponerende 70 prosent av alt som produseres og selges i hele verden.

Må til utlandet

— Vi har nok, som så mange andre bedrifter, måttet ty til utenlandske leverandører i lavkostland på enklere komponenter. Skal vi fortsatt være konkurransedyktige, nytter det ikke å få gjort alt i Norge. Vi kontrollerer ekspertisen, vi står for utviklingen og vi produserer og setter sammen hovedkomponentene selv, sier Søreide.

<b>DEN MINSTE:</b> Daglig leder Olav I. Søreide har ingen sjanser til å rikke den minste styremaskinen som produseres, fire tonn blir for tungt. (FOTO: ARNE NILSEN)
FOTO: ARNE NILSEN