Morningstar Norge har vurdert hvilke aksjefond som ligger nærmest indeksen, uten å være indeksfond. Dette er fond som prises altfor dyrt i forhold til fondets forvaltning.

Årsaken er at avkastningen på disse fondene er så lik Oslo Børs Fondsindeks at man vil komme bedre ut hvis man velger passive indeksfond, som har lavere kostnader. Det sier Thomas Furuseth, analytiker i Morningstar Norge.

Spar 40.000 kroner

Aksjefondet Handelsbanken XACT OBX Inc er et rent indeksfond. Og det reflekteres i kostnadene til dette fondet. For eksempel er det ikke etableringsgebyr, og forvaltningsgebyret er på kun 0,3 prosent.

Fondet gir en mer eller mindre like bra avkastning som det indeksnære fondet DnB NOR Norge (I). Men dette fondet har etableringsgebyr på tre prosent og et forvaltningshonorar på to prosent.

Det betyr at du går glipp av en del renter og renters renter. Over en periode på ti år, kan du tape flere titusen kroner.

I vårt regneeksempel, som tar utgangspunkt i et innskudd på 100.000 kroner og en spareperiode på ti år, vil du i rene kostnader spare nesten 40.000 kroner på å velge et fond med lave utgifter.

Gebyr for etablering

Setter du inn 100.000 kroner i DnB NOR Norge (I), blir summen automatisk redusert til 97.000 kroner på grunn av etableringsgebyret på tre prosent. Det er ingen tilsvarende avgift for Handelsbanken XACT OBX Inc.

La oss videre ta utgangspunkt i en årlig avkastning på åtte prosent, og at DnB NOR-fondet har et forvaltningshonorar på to prosent i året, mens Handelsbankens indeksfond kun koster 0,3 prosent i året.

Da kan du spare hele 38.394 kroner på ti år ved å velge Handelsbanken-fondet fremfor DnB NOR-fondet.

— Feil å sammenlikne

Tore Dyrdahl, pressetalsmann DnB NOR, mener det er feil å sammenlikne DnB NOR Norge (I) med et indeksfond.

— Vi mener det er aktivt forvaltende fond. Det er ikke indeksfond. Vi selger ikke noe vi ikke mener er konkurransedyktig. Dette er kostnader ved fondet som er som er gitt i forkant. Vi tror heller ikke at fond kjøpes og selges på grunn av kostnader, men at det går på avkastning over tid, sier Dyrdahl.

— Hvordan forklarer du et så sterk samsvar med indeksen?

— Våre forvaltede fond kan ha likheter med indeks til tider. Det er vanskelig å komme utenom. Men så tilbyr vi også helt andre fond, som indeksfondet OBX-fondet, sier Dyrdahl.