I oktober kunne studentene juble da den rødgrønne regjeringen etter åtte år foreslo å innføre elleve måneders studiestøtte fra skoleåret 2014-2015. Nå kutter den borgerlige regjeringen dette i sitt endringsforslag.

En innføring av elleve måneders studiestøtte ville utgjort 586,4 millioner kroner på budsjettet for 2015.

I stedet foreslår Høyre og Frp å øke utdanningsstøtten med 3,65 prosent i undervisningsåret 2014-2015.

— Direkte skadelig

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Ola Magnussen Rydje, er svært skuffet.

— Det er direkte skadelig for kvaliteten på høyere utdanning at studenter ikke får studert etter evne fordi de må bruke tiden på deltidsjobben fremfor utdanningen. Vi vet at under halvparten av studenters inntekt kommer fra studiestøtten, og de siste fire årene har både NSO og regjeringspartiene vært helt tydelige på at det må gjøres noe med studentøkonomien, skriver Rydje i en pressemelding.

Han setter nå sin lit til Venstre og KrF, før statsbudsjettet skal stemmes over i Stortinget.

— Før valget uttalte Trine Skei Grande at de rødgrønne partiene klarte kunststykket å forhandle bort 11 måneder studiestøtte selv om alle var enige om å innføre det. Siden 2009 har Venstre stemt for 11 måneder studiestøtte 10 ganger. Den 11. gangen må komme i år, sier Rydje.

- Ikke imponerende

Anna Gjertsen, leder av Velferdstinget i Bergen, er også svært skuffet over at den ekstra måneden med studiestøtte ofres.

— Dette viser overhodet ingen satsing på studentene, eller kunnskapssamfunnet. Det viser at de visjonene og løftene som regjeringspartiene har kommet med bare har vært ord, sier hun.

— Dette er ikke en særlig imponerende start på en regjeringsperiode. Dette gjør at vi studenter fortsatt må bruke eksamensperioden på å jobbe, og fortsatt må være deltidsarbeidstakere først, og studenter sekundært, sier Gjertsen.