Psykologforeningen mener det er mye humbug blant selvoppnevnte kjærlighetsreparatører. Markedet er en jungel, advares det.

Klimaskifte

— Det har helt klart vært et klimaskifte. Relasjoner betyr mer og mer. Vi er ikke så redd for å vise frem sårbarheten vår. Stoltheten hindrer oss ikke lenger i å be om hjelp til å rydde opp i privatlivet, sier Kåre Nygård.

Han har jobbet med par på kollisjonskurs i 28 år, og har aldri hatt mer å gjøre.

I fjor fikk de offentlige familievernkontorene 28.300 henvendelser. Det er ny rekord og en økning på rundt 35 prosent i løpet av fire år. Halvparten av fjorårets henvendelser var fra par som sliter med samlivet.

Unge flinkest

I tillegg til å jobbe innenfor den offentlige familieterapien, arrangerer Nygård samlivskurs i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen. Tusenvis av par har satt seg på skolebenken siden tilbudet ble opprettet for 13 år siden. Og pågangen har aldri vært større enn i dag.

— Jeg merker særlig at de unge er blitt flinkere til å oppsøke hjelp. Årsaken er nok at de har sett hvilke feil deres egne foreldre har gjort. Mange av de unge som har gått på våre kurs, har det i utgangspunktet helt fint. De vil bare være på den sikre siden.

Og det kan det være god grunn til. Etter år med glefsing, skittkasting og rumpe-mot-rumpe-soving er det nemlig for sent. Som oftest. Internasjonal forskning viser at kun mellom 10 og 20 prosent av dem som går i parterapi, faktisk finner tilbake til den gode tonen. I de øvrige tilfellene oppnås fint lite.

Bursdagstips

Berger J. Hareide er leder ved Samlivssenteret Modum Bad. Han mener mange somler for lenge før de gjør noe med kjærlighetsgruffet.

— Alle trenger et samlivskurs. Det handler om å forebygge. Kall det gjerne vaksinasjon mot senere gnisninger og konflikter, sier han.

På Modum har man siden 1999 utdanner samlivshjelpere på løpende bånd. 600 kursledere er sendt landet rundt for å lære folket å hanskes med kjæresten eller ektefellen. Tallet på kursdeltakere er doblet hvert år siden oppstart.

I fjor satte deltok 1000 norske par på kurs i regi av Samlivssenteret.

— Ute etter et utradisjonelt bursdagstips? Dropp blomsterkvasten! Ta heller med deg din kjære på kjærlighetskurs, oppfordrer Hareide.

Advarer mot kvakksalvere

Offentlig parterapi er gratis. Men reparering av rusten kjærlighet er likevel millionbutikk. På landsbasis finnes det minst 50 såkalte alternative terapeuter som mener de kan få deg og din kjære til å sprudle sammen. Hva med massasjeterapi? Drømmeterapi? Eller samlivshjelp med en åndelig eller spirituell touch?

Lederen i Norsk Psykologforening, An-Magritt Aanonsen, synes utviklingen er i ferd med å gå over alle støvelskaft. Hvem som helst kan nemlig kalle seg familieterapeut eller psykoterapeut. Tittelen er ikke beskyttet. Nå ber hun helsemyndighetene ta affære.

— Terapimarkedet er blitt en jungel. Ingen har oversikt over hvem som driver med hva. Mange tror de oppsøker fagfolk. Så viser det seg at den såkalte terapeuten er selvlært eller har tatt et lite kurs for lenge siden. Vær skeptisk til hvem du oppsøker når du havner i en krise, oppfordrer hun.

Passer dere sammen? Klikk på lenken, og test forholdet i en uhøytidelig partnertest på bt.no!