• Arbeiderpartiet kan ikke lenger ta for gitt å få minst 30 prosent av velgerne, mener byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hun understreker at tidene har forandret seg, folk er blitt mer kritiske og handler ikke lenger etter gammel vane når det gjelder partipreferanse. Derfor kan det være grunn til å senke ambisjonene med tanke på å beholde makten alene.

— Men det er farlig å være for kategorisk så kort tid etter valgnatten. Det beste vi nå kan gjøre er å stille oss en lang rekke spørsmål om hvorfor det gikk så dårlig.

— Jeg er i villrede, spesielt fordi Arbeiderpartiet har lekket i begge ender, sier hun.

Strøm-Erichsen mener at tiden er inne til å drøfte samarbeid og koalisjon mer aktivt enn tidligere. Hun understreker overfor BT at skillelinjene mellom KrF på den ene siden og Høyre og Frp på den andre er kommet tydeligere frem enn tidligere.

Prioriteringene er høyst ulike, ikke minst i verdispørsmål. Ulike holdninger til uhjelpen illustrerer dette godt, slik hun ser det. Med bakgrunn i erfaringene fra bergenspolitikken mener byrådslederen at en koalisjon mellom Arbeiderpartiet og KrF kan ha mye for seg.

I VILLREDE: Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen er i villrede om årsaken til katastrofevalget, men tror ikke Ap lenger kan vente 30 prosent oppslutning. Her sammen med kulturminister Ellen Horn.
FOTO: RUNE SÆVIG