Like før klokken 10.00 i formiddag ankom kortesjen med påtroppende statsminister Jens Stoltenberg, som skulle inn til kong Harald og informere om den nye regjeringens besetning.

Deretter møter den avtroppende regjeringen til ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 11. Et kvarter senere vinker de farvel for siste gang.

Den nye regjeringen vil møte til sitt første, ekstraordinære statsråd klokken 13. Tradisjonen tro møter de folk og presse til fotoseanse og blomsteroverrekkelse på Slottsplassen umiddelbart etterpå.

Ny forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen, mangeårig byrådsleder i Bergen, er etter det bt.no forstår svært aktuell til forsvarsministerjobben.

Bomben er likevel Heidi Grande Røys fra SV. Hun har sittet på Stortinget i fire år, men fikk ikke fornyet tillit i valget. II dag morges melder NRK at hun kan bli vår neste arbeids— og administrasjonsminister.

Det har lenge vært spekulert i om Liv Signe Navarsete, nestleder i Senterpartiet, skulle få et regjeringsverv. Navarsete har vært sentral i Soria Moria-forhandlingene, og blir trolig samferdselsminister.

Flere gjengangere

I går var de siste statsrådene i den 19 manns store regjeringskabalen på plass.

– De jeg har spurt har svart ja, så listen er nå klar, sa påtroppende statsminister Jens Stoltenberg i går ettermiddag.

– Men jeg har tenkt å være nøye med at den første som skal få listen er Hans Majestet Kongen, sa en smilende Jens Stoltenberg da han møtte pressen ved Sognsvann i går ettermiddag.

Noen sikre navn står altså likevel på blokken: Foruten Anne-Grete Strøm-Erichsen (som fyller 56 år den 21. oktober), skal SVs nestleder Øystein Djupedal (45) være med på laget. Han skal lede kunnskapsdepartementet.

32 år gamle Helga Pedersen (Ap), som er fylkesordfører i Finnmark, blir ny fiskeriminister.

Arbeiderpartiets Karita Bekkemellem (40) blir ny familie- og likestillingsminister, mens partifelle Trond Giske (38) får posten som kulturminister.

Bekkemellem var barne- og familieminister under den forrige Stoltenberg-regjeringen, mens Giske tidligere har sittet som kirke-, utdannings- og forskningsminister.

Tidligere landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen (42), også han fra Ap, er også med i den nye regjeringen. Det samme er selvsagt partilederne fra SV og Sp, Kristin Halvorsen (45) og Åslaug Haga, som i likhet med Strøm-Erichsen har fødselsdag 21. oktober. Da fyller hun 46 år.

Det tas for gitt at Halvorsen blir ny finansminister, mens alt tyder på at Haga overtar etter Erna Solberg (H) som kommunalminister. Jonas Gahr Støre (Ap) ligger an til å bli ny utenriksminister, mens Erik Solheim (SV) skal være klar for posten som bistandsminister.

Sp får dessuten en statssekretær i Utenriksdepartementet. Vedkommende vil få et særskilt ansvar med å overvåke regjeringens arbeid i forhold til EU-saken.

Til sammen får Arbeiderpartiet 10 statsrådsposter, Sosialistisk Venstreparti (SV) får 5, mens Senterpartiet (Sp) får 4 ministere i den nye regjeringen.