Gerd-Liv Valla tok torsdag til motmæle mot Ingunn Yssen, som mener seg mobbet og trakassert på jobben av LO-lederen.

— Det som sies har ingen rot i virkeligheten, sa Valla på en pressekonferanse med usedvanlig stort oppmøte torsdag.

– Men jeg er ingen pusekatt, la hun til.

Valla sa hun imøteser en rettssak, men Yssen har gjort det klart at hun ikke vil fremme noe søksmål mot LO.

Utskjelt Ingunn Yssen hevder i sin oppsigelse at hun gjentatte ganger er blitt umyndiggjort av LO-lederen. Hun skriver om episoder med utskjelling, både på offentlige steder og under fire øyne.

Til Vallas fortørnelse skriver Yssen også at LO-lederen ble direkte skuffet da Yssen fortalte at hun var blitt gravid i en alder av 42 år. Alle ble glade og gratulerte, men ikke Valla, hevder Yssen i oppsigelsen:

«Vi snakket om det å sitte sent på jobben og mulighet til å jobbe mye. Da sier hun til meg at det var jo ikke en del av planen at du skulle bli gravid.»

Ikke skuffet

— Jeg kan forsikre om at jeg i alle mine leveår aldri har blitt skuffet over noens graviditet, sa Valla torsdag.

Men hun innrømmet at hun var skuffet over at hun ikke var blitt informert tidligere.

— Valla husker svært godt. Hun bør vite at det ikke er denne episoden jeg sikter til, sa Yssen til NRK torsdag kveld.

- Tåler ikke kritikk I Yssens oppsigelse kommer det flere ganger fram påstander om at det ikke er klima i LO for å kritisere lederen. Yssen skriver blant annet at «LOs leder er både hyggelig, oppmuntrende og sjenerøs med ros så lenge hun blir møtt med hengiven underkastelse. Alle innsigelser, kritikk, selv om det er gitt med de beste intensjoner, blir oppfattet som illojalitet.»

Det er ikke første gangen det ser ut til å ha blitt konflikt mellom Valla og egne medarbeidere.

Bråk som statsråd Både Aftenposten og VG brakte i 1997 svært sterk kritikk fra anonyme kilder i Justisdepartementet mot Valla og hennes lederstil som justisminister.

Valla ble blant annet beskyldt for å være autoritær og vanskelig å samarbeide med. I løpet av 1997 sluttet Vallas statssekretærer Øystein Mæland og Berit Reiss-Andersen. I tillegg sluttet politisk rådgiver Øyvind Slåke.

— Denne saken vil jeg ikke snakke om i dag, sier Reiss-Andersen til NTB. Reiss-Andersens etterfølger som statssekretær i 1997 var nettopp Ingunn Yssen.

Ville redigere Magne Lerø, redaktør av Ukeavisen Ledelse, mener Vallas opptreden på pressekonferansen torsdag var uklok.

— Det overrasket meg at det ikke var noen snev av selvkritikk. Hun forsvarer nesten alt hun har gjort. Dette var nesten pinlig og uklokt, sier Lerø til Nettavisen.

Ifølge Yssens oppsigelsesbrev kan striden ha blitt utløst av en Fafo-rapport fra 2004, hvor Valla ble kritisert for å ha vært for passiv i EU-spørsmål. Valla mente Yssen burde ha grepet inn og fjernet deler av denne kritikken før rapporten ble publisert.

SCANPIX
SCANPIX