(Delta i debatten nederst på siden)

— Kle deg i råndastakk, Mette Marit!

Som barn hadde Mette-Marit Tjessem Høiby råndastakk og rutaliv. Nå vil gudbrandsdøler sørge for at hun får en slik bunad igjen - maken til den dronning Sonja fikk i 50-årsgave av Gudbrandsdalen Husflidsforening.

Mette-Marit fikk kritikk da hun nylig bar en bunadsinspirert "fantasidrakt" i sin nieses konfirmasjon. Husflidsfolket synes vår kommende kronprinsesse bør kle seg i en ordentlig bunad med en kulturhistorisk bakgrunn når hun i framtida skal representere kongehuset.

— Mette-Marit bør ha bunad for representasjon, fastslår leder Kari Sand Nikolaisen i Gudbrandsdalen Husflidsforening overfor avisa Gudbrandsdølen Dagningen. Råndastakken - eller rondastakken som den også blir kalt - er representativ. Og med en slik bunad vil hun ha et plagg som passer for spesielle anledninger, mener Sand Nikolaisen, som minner om at kongefamilien har sitt eget tilholdssted på Maihaugen i Lillehammer og at en vakker råndastakk derfor passer ypperlig.

Ifølge Fædrelandsvennen ønsker husflidsfolk i Kristiansand og Mandal at den kommende kronprinsessen i fremtiden vil kle seg i Vest-Agder-bunad fra sitt hjemfylke.

Har Rogalandsdrakt Men kronprinsens forlovede har allerede en riktig bunad, en drakt fra Jelsa i Rogaland der hennes mor har sine røtter. Drakten fikk hun til konfirmasjonen, og har brukt den en rekke ganger siden, blant annet i konfirmasjoner i familien og i sin sønns barnedåp. Mette-Marits mor har også en slik drakt.

Som sin kommende svigermor og svigerinne ser Mette-Marit ut til å trives i bunad. Festdrakten hun nylig har anskaffet seg, tyder på at hun er interessert i gammel norsk drakttradisjon. At hun har valgt en selvkomponert utgave, viser at hun er modig nok til å trå utenom det såkalte bunadspolitiets opptrukne linjer, selv om hun helt sikkert ikke vil slutte å bruke tradisjonell og "riktig" bunad ved fremtidige anledninger.

Kongelig tradisjon Det er tradisjon at kvinnene i kongefamilien bruker bunad. Både dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise har begge flere forskjellige drakter. Bunadene de bruker mest kommer fra Telemark, der dronning Sonja har sine røtter. Prinsessen har også en sunnmørsbunad som hun har benyttet flittig.

På Slottsbalkongen 17. mai har vi bare en eneste gang sett dronning og prinsesse iført bunad. Det var i 1995 under feiringen av 50-årsjubileet for frigjøringen. Men når kongefamilien hilser barnetoget i Asker på Skaugum om morgenen 17. mai er de kongelige kvinnene alltid iført sine lokale Asker-drakter.

Si din mening: Hvilken bunad bør Mette-Marit bruke?

Denne rogalandsbunaden har Mette-Marit brukt siden hun konfimerte seg som femtenåring. Bør hun skaffe seg en annen? Foto: Scanpix/Privat