Ekspedisjonssjef Gudbrand Bakken i departementet sier det kan bli aktuelt med total isolasjon av gårdsbruk og absolutt forbud for folk å ha kontakt med gårder hvor det er dyrehold.

Det kan også bli aktuelt med desinfisering av biler og personer ved grenseovergangene, opplyste Bakken i et møte med representanter for dagligvarekjedene og handelsnæringen.

Hensikten med møtet var å diskutere konsekvensene av importforbudet mot produkter fra klovdyr.

NTB

Les også: Forbudsliste ved importforbud Kjøttbransjen: Ingen grunn til panikk Ingen bekymring for kostnadene Rolig og lovlydig ved Svinesund Ivrige tollere beslagla lovlig kjøtt Danske butikkansatte mister jobben Noregs best kontrollerte ku — Har god nok norsk mat Kontrollen på Flesland og Skolten trappes kraftig opp Ikke prisøkning på kjøtt Hanssen: Importforbud en vanskelig avgjørelse Tollkø langt inn i Sverige- Munn og klovsyke kan være i Norge Sverige reagerer på norsk importforbud Jublende bønder avslutter aksjonene Bondevik: - På tide med totalforbud - Kjøttdiskene tømmes ikkeEU: Importforbud er urimeligVurderer totalforbud mot EU-kjøtt Bønder stenger svenskegrensen - Munn- og klovsyke en global trussel - Har kontrollkapasitet ved grensene foreløpig Krisemøte etter fransk utbrudd av munn- og klovsyke Ny sykdomspanikk i Europa Fakta/ munn- og klovsyke

  • Munn- og klovsyke (MKS) er en ekstremt smittsom virussykdom som rammer klovdyr. Både husdyr som storfe, småfe og svin og ville dyr som rådyr og hjort kan blir angrepet.
  • Sykdommen gir feber, depresjon, bevegelsesbesvær, kraftig sikling og dannelse av væskefylte blærer i munnhule, nesehule, på mulen, i huden og på jur og spener.
  • Munn- og klovsyke er ikke farlig for mennesker, men mennesker kan fungere som smittebærer ved at viruset kan overleve i neseslimhinnen i mer enn 48 timer.
  • Det har de siste ukene vært registrert 163 tilfeller av sykdommen i Storbritannia, mens tirsdagens tilfelle i Frankrike er det første som er registrert på kontinentet i denne omgang.
  • Storbritannia hadde i 1967-68 historiens største utbrudd av sykdommen. Det ble slaktet 434.000 klovdyr, og epidemien kostet landet 3 milliarder kroner. Norge har ikke hatt sykdommen siden 1952, mens Danmark var rammet i 1983 og 1985.

NTB