Den to uker lange sykehusstreiken er over etter at Arbeidsdepartementet tirsdag ettermiddag grep inn med tvungen lønnsnemnd.

Helsetilsynet har etter en gjennomgang vurdert det slik at streiken, som omfattet til sammen 540 YS-medlemmer ved ni ulike sykehus, utgjorde en fare for liv og helse. Regjeringen valgte dermed å gripe inn med tvungen lønnsnemnd tirsdag.

— Svært vanskelig streik

— Helsetilsynet har ansett det slik at streiken på et generelt grunnlag utgjorde en fare for liv og helse. Ambulansestreiken i Oslo var imidlertid blant de konkrete tilfellene som var mest alvorlige, utdyper statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet.

Hun informerte arbeidstakerne i YS og arbeidsgiverne i Spekter om regjeringens beslutning under et møte i Arbeidsdepartementet tirsdag.

Arbeidsgiver Spekter var svært glad for at sykehusstreiken nå er over.

— Dette har vært den vanskeligste streiken vi noen gang har vært innblandet i. Det har vært uansvarlig av YS å ta ut grupper i streik som er helt nødvendige for å ivareta liv og helse, sier viseadministrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter til NTB.

- Veldig skuffet

Arbeidstakerne i YS var på sin side svært skuffet over at de nå blir tvunget tilbake i arbeid.

– Jeg er svært skuffet over at vi nå får nemnd. Streikeviljen hos oss er stor fremdeles, sa forhandlingsleder Erik Kollerud i YS til NTB.

Trykket i konflikten økte da arbeidstakerorganisasjonen YS tirsdag tok ut ytterligere 191 medlemmer i streik.

Partene vil nå gjenoppta normalt arbeid så snart som mulig.