Likevel var det ingen trist klovn BT møtte før sending i går.

— Livet er forgjengelig, og tv er det aller mest forgjengelige. Vi kan ikke sutre, men litt vemodig er det. NHH har vært en fantastisk arena, skryter Olsen

NRK har bestemt seg for å fjerne debattprogrammet fra sendeskjemaet.

— Det er slik med programmer, de kommer og går, forklarer Tormod Kjensjord, direktør for program riks.

— Jeg er stolt over det vi har skapt, og ikke minst at vi har laget arenaer for debatt utover i landet. Seertallene har vært bånn, men det er fordi vi sendes på NRK2. I valgkampen trakk vi 650.000 seere på hovedkanalen, kommenterer programlederen.

Øl og hornmusikk

— Stille, det er ti sekunder til sending! brøler innspillingsleder Mona Vindenes.

— Ehh.. sorry, det er visst fem minutter igjen, kommer det litt etter.

Den åndeløse stillheten avløses av febrilsk aktivitet. Om ikke annet, vil «Brød og Sirkus» bli savnet som det eneste debattprogrammet med egen bar i hjørnet.

— Jeg er ikke så veldig lei meg, medgir eks-finansminister Per-Kristian Foss.

– Halvannen time er lenge å sitte i en debatt. Likevel avbryter programlederen oss like hyppig som i andre debattprogrammer.

Kanskje var Foss snurt fordi han ble møtt av Direksjonsmusikkens versjon av «Blå ballong», mens Kristin Halvorsen marsjerte inn til taktene av «Seieren følger våre faner». Da får det stå sin prøve at den ene av de innlånte fanene hadde en Ap-rose i hjørnet.

Crash and burn

Et annet kjennetegn ved «Brød og Sirkus» har nemlig vært de hyppige kulturinnslagene. Ofte har de fremstått som skarpsindige politiske analyser.

Andreas Segrov Bands refreng i går, «This is how you learn: You crash and burn», kunne vært en beskrivelse av SV-ministerens bratte læringskurve i finansministerstolen. Men sirkushoppen luktet sagmugg og la ut både om kinaimport, handlingsregelen og hvem som bør kjøpe Liverpool. For siste gang i Bergen på en stund.

– Dette er typisk for hvordan Bernander sentraliserer. Jeg tror ikke seerne merker så mye, men den landsomfattende politiske støtten NRK er avhengig av vil forsvinne hvis alt lages i Oslo, mener paneldeltaker Frank Aarebrot.

Knut Egil Wang