• Fint at søsteren min får fokusere på noe hun synes er viktig, sier kronprins Haakon.

Kronprins Haakon gir uttrykk for støtte til søsterens omdiskuterte engleskole. Han synes det er «fint» at prinsesse Märtha får fokusere på noe hun synes er viktig.

Under kronprinsparets bryllupsdagsfeiring i Tromsø lørdag kommenterte kronprins Haakon for første gang offentlig prinsesse Märthas skoleetablering der det å komme i kontakt med engler er en av ingrediensene i opplæringen.

– Dette har jo med prinsessens næringsvirksomhet å gjøre. Da er det hun som tar avgjørelse på hva hun ønsker å fokusere på. Samtidig synes jeg det er fint at søsteren min får mulighet til å fokusere på noe hun synes er viktig, sa Haakon til pressen i Tromsø.

Møtte det frivillige

Frivillig arbeid og innsats mot aids ble gjennomgangstema da kronprinsparet feiret sin sjette bryllupsdag i Tromsø lørdag.

Med et godt besøkt folkelig arrangement i Tromsø sentrum og senere en åpen populærvitenskapelig forelesning om bioprospektering og jakten på løsningen av AIDS-gåten i marine molekyler, ble det gjort stas på kronprinsparet i Tromsø.

Forsinket gave

Universitetet i Tromsø, Tromsø kommune og Nordlysfestivalen gikk sammen om å gi en kulturell bryllupsgave til kronprinsparet i form av en folkefest på torget. Her var også par som har giftet seg på den 25. august spesialinvitert med rett til å stå i fremste rekke under arrangementet.

Selv om minikonserten med hovedattraksjonen Timbuktu gikk nesten et kvarter etter programmet, satte det ingen demper på den varme torgstemningen i et småkaldt og gråværspreget Tromsø. Kronprinsens rockefot svingte taktfast da Tromsøs energiske hardrockhåp Turdus Musicus dundret løs på scenen.

Humanitær pris

Tradisjonen tro brukte kronprinsparet bryllupsdagen til å dele ut 500.000 kroner i prispenger fra Kronprinsparets Humanitære Fond. Årets prisvinner ble det norsk-russiske samarbeidsprosjektet «Den gode oppvekst» mellom samebyene Karasjok og Lovozero på Kolahalvøya.

Siden 1991 har de to byene arbeidet for å fremme trygge og gode oppvekst og levekår for barn og unge i Lovozero som med sine 13.500 innbyggere er den størsted samekommunen i Russland.

Inspirasjon

– Pengegaven fra fondet er en god inspirasjon for oss i å gå videre med de mange prosjektene for utsatte og marginaliserte barn og unge i Lovozero, sier rådmann i Karasjok Jan Terje Nedrejord til NTB etter å ha mottatt diplom og pris fra kronprinsesse Mette-Marit.

Vårt bidrag

I sin tale under prisutdelingen understreket Mette-Marit at arbeidet mot hiv og aids har vært et viktig innsatsområde for fondet siden det ble opprettet på bryllupsdagen i 2001.

– Gjennom fondet får vi en mulighet til direkte å støtte arbeid som gjøres både i Norge og utenlands innenfor helse, utdanning – og barn og unges oppvekstvilkår. Alle kan bidra til å gjøre en forskjell. Fondet er vår måte, sa Mette-Marit under tildelingen.

Kronprinsparet har ingen konkrete planer om å besøke den utsatte samebyen på Kolahalvøya, men tar mer enn gjerne imot en invitasjon.

– Det hadde vært kjempehyggelig med et besøk, men vi har ikke noen konkret plan for øyeblikket. Det er et utrolig fint prosjekt som har en dimensjon i samarbeidet mellom Russland og Norge som er utrolig positivt, sier kronprinsen.

Positiv forskjell

Kronprinsparet tok seg god tid da de møtte representanter fra 17 frivillige organisasjoner som stilte med stands, lykkønskninger og gaver.

På Universitetet i Tromsø kvitterte kronprinsen med å takke for en markering med en kombinasjon av kultur og faglig innhold.

– Det frivillige arbeidet vi så eksempler av på Strandtorget i dag, er kjernen til å gjøre en positiv forskjell i verden. De små gode handlingene som kan gjøres der man bor, HAR en betydning i det store bildet, sa kronprinsen.

Fylkestur

Før kronprinsparet forlot den offisielle delen av bryllupsdagsfeiringen, skuffet kronprinsen håpefulle tromsøværinger med å avkrefte rykter om at de skulle bruke ettermiddagen på den nyinnstiftede Døgnvill-festivalen der en rekke toppartister som Lene Marlin, a-ha og Timbuktu opptrer.

– Vi skal seile med kongeskipet i ettermiddag, og gleder oss utrolig til de kommende dagene i Nord-Troms, sier kronprinsen som mandag innleder et tre dager langt fylkesbesøk i Nord-Troms.

STØTTER MÄRTHA: Kronprins Haakon uttalte seg for første gang om søsterens engleskole i dag.
Åserud, Lise
LÆRER: Prinsesse Märtha Louises engleskole er i gang. Her er hun på besøk hos blindeforbundets førerhundskole.
Holm, Morten