• Jeg er ikke mot saken, men reagerer på den hatefulle retorikken, sier stortingsrepresentant Torbjørn Røe isaksen.

Stortingspolitiker Torbjørn Røe Isaksen ble innmeldt i gruppen «Nei til Multikulturelt senter på Stiklestad» av en av sine venner på Facebook, uten at han visste om det.

— Dette synes jeg ingenting om. Jeg vil gjerne selv velge hvilke grupper jeg skal være med i, det tror jeg alle gjør, sier han.

«Stiklestad er vårt, det er Norges vugge og skal ikke missbrukes til å fremme muhammedanismen i Norge. Jeg er sikker på at velgerne i Telemark vil skjønne hvilken feil de begikk da de stemte deg inn.»

Dette var en av meldingene rettet til Torbjørn Røe Isaksen etter at han hadde skrevet at «Jeg setter VELDIG lite pris på å bli tvangsinnmeldt i grupper slik som her» på siden til gruppen.

Hard retorikk

Gruppen, som er opprettet av «Aksjonsgruppa mot etmultikulturelt senter på Stiklestad», har ifølge koordinator Eivind Lundager som hensikt å opplyse mennesker i Norge om den politiske prosessen som foregår rundt etableringen av et multikulturelt senter for dialog på Stiklestad.

Flere av medlemmene i gruppen har imidlertid kommet med svært sterke utspill på siden.

«Hvis du mener at vi skal ofre Stiklestad og gi dette til muhammedanerne så tar du feil, hvis du mener at Bibelen godtar pedofili og voldtekt så tar du feil. Ting er ikke relative, de er enten rett eller feil. 2+2 = 4 uavhengig av kulturell bakgrunn», skriver et av medlemmene.

Røe Isaksen reagerer på retorikken.

— Ironien i dette er at jeg jo faktisk er tilbøyelig til å være enig i at Stiklestad først og fremst er et markeringssted for kristendommens inntog i Norge. Men jeg vil ikke være med i gruppen når jeg først blir tvangsinnmeldt og deretter ser den hatefulle og konspiratoriske retorikken mange bruker der, sier han.

Vil slette innlegg

Koordinator for aksjonsgruppen, Eivind Lundager, beklager at folk har blitt meldt inn i gruppen mot sin vilje.

— Vi visste ikke om at folk kunne bli meldt inn uten selv å ville det. Vi har fått reaksjoner fra flere som fant seg selv som medlemmer i gruppen. Dette var ikke tilsiktet og tjener ikke saken vår, sier Lundager.

Det skal blant annet være flere fremstående kulturpersonligheter i Norge som har blitt ufrivillig medlem av gruppen, ifølge koordinatoren.

Nå oppfordrer han dem som sympatiserer med saken til ikke å melde inn folk mot sin vilje.

«Vi oppforder folk til å ikke bruke vennefunksjonen på Facebook til å invitere andre. Provokatørerer bruker nå dette for å kneble siden vår», skriver han på siden.

Lundager sier også at han vil stenge ute medlemmer som kommer med harde utfall, og at de jobber med å finne ut hvordan de gjør dette rent teknisk.

— Det er personer her som sier ting som er overilet, de vil ikke få lov til å være her, sier han.

Lundager presiserer at det at folk meldes inn mot sin vilje er noe som gjelder også andre Facebook-grupper, ikke bare deres.

— Men jeg beklager virkelig at dette har skjedd, sier han.

Reagerer

Bergens Tidendes kultur- og debattredaktør,Hilde Sandvik, ble også medlem mot sin vilje. Hun mener at utspillene på sidenetil gruppen viser at «vi'et» som man har hegnet om de siste ukene slårsprekker.

— Det at folk nå mener at tiden er inne for den slags retorikk som noen av de på gruppen bruker, er påtagelig,sier hun.

Sandvik mener de som opprettet gruppen burde tenkt seg om dersom de ikke var klar over hvilke funksjonaliteter sombrukes på siden.

— Hvis en skal starte en slik gruppe på Facebook må en vite hva man ønsker å skape med den. Her kan det også virkesom om moderator har mistet kontrollen med medlemmene i gruppen.