Men på ett område skiller hytten seg ut fra de aller fleste hyttene i denne «divisjonen»: Sørensens hytte er ikke storforbruker av elektrisk strøm. Årsaken er at han har fått boret 130 meter ned i grunnen og montert anlegg for vannbåren varme.

— I gulvene i alle rom i første etasje er det lagt vannrør. Dette er dyrere enn varmekabler, men forbruket av strøm er langt lavere til oppvarming av hytten og vannet i varmtvannstanken, forteller han.

Bergenseren Geir Sørensen er produkt- og markedssjef i Ahlsell, grossistfirma innen VVS, VA, industri, elektro, kulde, olje & gass. Som tidligere rørlegger monterte han hele røropplegget for det vannbårne oppvarmingssystemet. Han sparte mange penger på å gjøre arbeidet selv. I tillegg sparer han mye strøm.

- Miljøvennlig oppvarming

— Etter min mening er dette en miljøvennlig måte å holde hytten varm på. Varmvannet holder hytten konstant oppvarmet. Jeg betaler bare for 1,5 kWt for en effekt som tilsvarer 6 kWt. Dessuten er dette en behagelig varme, sier han.

Hytten er ny og ble tatt i bruk for et år siden. I løpet av 2006 var strømforbruket rundt 8000 kWt. Hvis hytten skulle vært varmet opp på vanlig måte med elektriske ovner, ville strømforbruket blitt betydelig høyere - kanskje to til tre ganger dagens forbruk, mener Sørensen.

150 kvadratmeter hytte

Nesten helt øverst i fjellandsbyen i Myrkdalen ligger hytten hans. Den har et areal på 150 kvadratmeter brutto i to etasjer, har 5 soverom, to stuer og stort kjøkken i åpen løsning mot den ene stuen. Fra stuen er det praktfull utsikt over dalen.

Spotlight er montert i alle tak. Eieren har egenhendig lagt skifer på alle gulv i første etasje. Stuen har en flott tørrmurt peis. Rommelig bad ligger vegg i vegg med en liten badstu. Toalettet er meget spesielt (se bildet).

Alt i alt har hytten med innbo og tilbehør kostet tre millioner kroner. Denne summen inkluderer ikke arbeidspengene Sørensen sparte på egeninnsats i byggeperioden.

Utendørs boblebad

Bak hytten står en stort utendørs boblebad med plass til åtte personer. Vannet i badestampen er oppvarmet til 39 grader året rundt. Oppvarming av vannet i stampen skjer på vanlig måte med elektrisk strøm. Det koster 140 kroner måneden å varme vannet.

— Badestampen er svært populær, særlig blant barna. Det gir en meget spesiell følelse å ligge i det varme vannet og stirre på nattehimmelen mens temperaturen i luften er mange minusgrader og lette snøfnugg drysser i hodet på deg, sier Sørensen.

Hytten blir brukt nesten hver eneste helg året rundt. Sørensen benytter ofte sjansen til å flytte arbeidsplass fra kontoret i byen til hytten i Myrkdalen.

Kontorarbeid på hytten

— Med min bærbare pc kan jeg jobbe like effektivt her opp som i byen. Derfor reiser jeg ofte alene opp midt i uken for å jobbe og nyte stillheten og roen her. Så kommer familien opp i helgen. Ungene står i kø for å låne hytten hvis min samboer og jeg ikke skal bruke den. Når alle er samlet her oppe, storkoser vi oss, sier Sørensen.

Både Geir og sønnen Thomas er ivrige småviltjegere og de benytter ofte anledningen til å prøve jaktlykken i Myrkdalen. Alle familiemedlemmene er glade i å bruke skiene i alpinanlegget som ligger bare et steinkast unna hytten. Og de kan praktisere såkalt «Ski-in-and-ski-out». Det vil si at de kan spenne på seg alpinskiene på hyttetrammen og renne ned til nedre stasjon for skitrekket. Fra toppen av skibakken kan de renne tilbake til hytten.

- Min beste investering

— Tidligere likte jeg best å tilbringe fritiden på sjøen. Nå er jeg helfrelst på fjellet. Her oppe kommer jeg så nær naturen. Rett som det er spretter en hare gjennom tunet. Forleden dag svevde en majestetisk ørn over hyttetaket. Jeg drar opp hit så ofte jeg kan. Og det blir ofte. De tre millioner kronene vi har brukt på denne hytten, er meget vel anvendt. Dette er min beste investering, sier han.

Sørensen har bare godt å si om miljøet i fjellandsbyen. - Alle jeg har kontakt med er hyggelige og positive, sier han.

JAN M. LILLEBØ
JAN M. LILLEBØ