Har du en tatovering du er stolt av? Send bildet til oss på mail eller som mms til nr. 2211.

Små, masseproduserte «tribals» og tegn er derimot på vei ut.

**_Les mer:

Bergen Ink_**

– Det har blitt klart mer populært med tatoveringer de siste årene. Vi ser at folk vil ha mer modne og gjennomtenkte motiver enn før. Det skal være unikt, personlig og ofte større enn det som var standard før, sier Tom-Erik Johansen, daglig leder på House of Pain i Oslo til NTB.

Ifølge ham er folk seg mer bevisst at dette blir en del av dem for resten av livet. Det handler om permanent, synlig pynting av kroppsdelen.

**_Les også:

Tok tatovering, falt i koma_**

Til uka er det Tattoo Convention i Stavanger, der verdenskjente tatovører – artister – skal ha stands. Flere av dem har allerede fulle timelister for hele perioden de er i byen.

Se også: HSD for alltid

Ny teknologi

– De siste årene har vi merket en økning i interessen for artister som lager gode design. Her har utviklingen eksplodert de siste 20 årene. Utførelsen er mye bedre, og man kan få spesialdesignet avanserte og fine tatoveringer, sier Jan Tore Øygard, innehaver av Leading light i Sandnes og Stavanger. I år er han ansvarlig for Tattoo Convention.

– Vi har fått artister fra hele verden for å vise bredden innen tatovering: Teknikker, design og kulturer. Dessuten blir det flere show. Dette er en mulighet for de som er interessert til å få en ny innfallsvinkel på faget og mulighetene, sier Øygard.

Han bekrefter at den nye trenden er heldekkende tatoveringer.

– Folk kommer, gjerne med egen design, og spør hvor mye det koster å få hele armen, et lår eller ryggen tatovert. Stadig færre vil ha de små orientalske tegnene eller dibbeduttene i nakken, korsryggen eller på ankelen.

**_Les også:

Hudkunstneren_**

For en tid tilbake gikk historien om hvordan belgiske Kimberly Vlaminck angivelig sovnet i tatoveringsstolen, over hele verden. Hun endte opp med hele 56 stjerner tatovert i ansiktet, og anklaget tatovøren sin for å ha gått amok.

Senere viste det seg at Vlaminck faktisk hadde ønsket seg en stjernehimmel i ansiktet, men at hun i etterkant hadde løyet om hva som hadde skjedd da faren så resultatet.

God utvikling

Samtidig som populariteten øker, er det også åpning for useriøse aktører i markedet. Tatovør er ikke en beskyttet tittel og forutsetter heller ingen formell utdanning. Likevel er daglig leder Sissel Finvold hos Oslo Kosmetiske Lasersenter overrasket over hvor mange det er som lar seg tatovere og angrer etterpå:

– De vanligste gruppene som kommer hit er de som har fått en tatovering i fylla på fredag og angrer på mandag, og så er det de som er 14-15 år, som har fått tatovering til tross for at det er ulovlig, sier Finvold.

**_Les mer:

Sandys jakt på den perfekte tattoo_**

Finvold mener det er bra hvis trenden går mot mer gjennomtenkte valg:

– Vårt råd er at folk må bruke masse tid på å tenke plassering og motiv: «Er dette meg om ti-tjue år?» Tatoveringer er ikke like lekre når huden begynner å sige. En rose på overarmen eller brystet blir mer og mer langstilket med årene, sier Finvold.

**_Les også:

Tatoverte gullfisker selges i Bergen_**

Bransjeforening

For å sikre kundene trygghet, har mange seriøse utøvere gått sammen i bransjeorganisasjonen Norsk Tattoo Union.

– Vi har drevet i mange år og er svært seriøse. Vi firer ikke på aldersgrensa, her må man være 18 år for å få tatovering. Fulle folk blir avvist, sier Øygard.

Samme regler gjelder hos House of Pain:

– Vi sier fra hvis kundene kommer med noe vi tror de kan komme til å angre på. Av prinsipp tatoverer vi ikke noe fra halsen og opp eller på hendene, sier Tom-Erik Johansen.

**_Les også:

Pikant tattoo-strid_**

Hva synes du om tatoveringsmoten? Har du kroppspryd du angrer på?

Del dine meninger her!