Ifølge den amerikanske observatørsiden USGS er skjelvet på 6,6 og snaut 100 kilometer vest for øygruppen Jan Mayen. Jan Mayen ligger nordøst for Island og sørvest for Svalbard.

Også Conrad Lindholm, seniorforsker ved Norsar, bekrefter at det var et kraftig jordskjelv klokken 15.43 norsk tid.

— Foreløpig ser det ut som det er omtrent 100 kilometer vest for Jan Mayen. Det har også vært et kraftig etterskjelv, sier han til Aftenposten.no.

Ifølge USGS kom etterskjelvet bare åtte minutter senere. Da var skjelvet bare 24 kilometer øst for Jan Mayen og det hadde en styrke på rundt 5,3. Men det skal bare ha vært det første, kraftige skjelvet som ble godt merket på øya.

KJEMPEBYKS: Slik reagerte målestasjonen på Jan Mayen da jordskjelvene satte i gang.
NORSARS STASJON PÅ JAN MAYEN

Hovedskjelvet skal ha vært 8,6 kilometer dypt, mens det kraftige etterskjelvet skal ha vært 12,3 kilometer dypt, ifølge USGS.

Sterkest målte

Dersom målingene på 6,6 holder seg er det det sterkest målte skjelvet på norsk territorium i moderne tid. Det bekrefter Berit Marie Storheim, avdelingsingeniør på jordskjelvstasjonen ved Universitetet i Bergen.

— Vi har historiske kilder på at det har vært kraftige jordskjelvet i området, men iallfall de siste femti årene er det ikke målt et sterkere skjelv, bekrefter hun.

I 2008 var det et jordskjelv på 6,2 på Svalbard og på begynnelsen av 1900-tallet var det et jordskjelv på Østlandet som målte 5,4. Men foreløpig er ny norsk rekord altså 6,6.

- Kan det komme flere like kraftige etterskjelv?

— Vi kan ikke utelukke det, men sannsynligvis vil etterskjelvene være mindre, sier hun.

Unnslapp såvidt store kampesteiner

Thor Paul Gjelseth, stasjonssjef på Jan Mayen, forteller et par timer etter skjelvet at alle er i god behold.

— Det er ikke noen store materielle skader heller. Noe ramlet ned av veggene og ting hoppet ut av skuffene, men alt er under kontroll nå.

I tillegg var det en tung ovn som hoppet ut fra festene på kjøkkenet, men den aller farligste situasjonen var Gjelseth selv i.

— Vi var ute med et filmteam fra NRK som skulle lage en reportasje. Da vi var på tur hjem så vi at det kom store steiner ned fra skråningen i kjøretraseen der vi normalt kjører. Men heldigvis så vi det tidlig så vi fikk bilen vrengt bort, forteller han.

Han anslår at steinene ikke var lenger enn 30 meter borte fra bilen.

— Vi hadde litt flaks. Vi merket ikke jordskjelvet, fordi vi satt i bilen som hoppet og spratt uansett før vi så steinene.

De som var inne på stasjonen måtte holde seg fast for ikke å ramle overende og veggene ristet, forteller han.

— Men nå er stemningen god, sier stasjonssjefen.

Er materielle skader

Aftenposten.no snakket med Svein Rabbevåg på Jan Mayen bare en snau halvtime etter skjelvet.

— Det var et veldig, veldig kraftig skjelv. Men vi har ikke registrert noen personskader blant de 44 som er på øya. Men det er en del materielle skader, og har også vært en del steinras, sier Rabbevåg til Aftenposten.no

Vanligvis bor det 18 personer, de fleste menn, på øyen.

Seismolog Tormod Kverna ved Norsar sier at det er bra at det kraftige jordskjelvet ikke skjedde på selve øya:

— Det er potensial for at det kunne ha skjedd der også, sier han.

- Ikke fare for tsunami

Lindholm ved Norsar sier at jordskjelvet har skjedd på Midthavsryggen, og at det er et forholdsvis stort jordskjelv til å skje der.

— Dersom jordskjelvet har skjedd nærmere enn det vi foreløpig ser, kan det definitivt bli ødeleggelser, sier han.