Det ble servert rosa kremkake på Arbeiderpartiets grupperom i dag. Årsaken var at fem partier står bak den nye ekteskapsloven.

Strammere Forliket mellom de tre regjeringspartiene og Høyre og Venstre strammer inn litt i forhold til regjeringens forslag. Lesbiske vil ikke få lov å motta anonym sæd fra klinikker i utlander, der donor ikke er kjent. Det var Høyre som satte dette som en forutsetning for å gå med på kompromisset.

Dermed vil alle barn som fødes ved assistert befruktning kunne få vite hvem som er deres far, om mødre vil. Ved 18 år kan de kreve det med loven i hånd, om de ønsker.

Bortsett fra denne endringen vil lovforslaget til regjeringen gå gjennom i sin helhet når Odelstinget behandler saken den 11. juni. Det vil si rett til ordinære ekteskap med rett til adopsjon, som heterofile har. Og altså full rett til likestilling for assistert befruktning for lesbiske par, der den som ikke føder barnet får tittelen «medmor»

De 50000 protestene som ble levert på Løvebakken tirsdag, gjorde ingen inntrykk på politikerne. Protestantenes argument om at den nye loven vil ramme barna, snur flertallet på hodet.

Hensyn til barna

– Det er nettopp av hensyn til barna som fødes og lever med homofile foreldre vi nå får en lov som skaper likestilling. Loven vil gi barna trygge rammer, med foreldre som har samme juridiske retter og plikter som alle andre. Dette er en stor dag for de homofile, jeg har vondt for å holde tårene tilbake, sa saksordfører Gunn Karin Gjul (Ap), da hun skar et stykke i den rosa kaken.

– Norge trenger alle de barna vi kan få, og med den nye loven på plass, håper vi det fødes enda flere, la hun til.

Det var representanter for homobevegelsen som serverte den rosa kaken. De både klappet og klemte hverandre og politikerne da nyheten om den brede enigheten ble presentert.

I loven blir det gitt adgang til at medisinsk personale kan reservere seg mot å gi assistert befruktning til lesbiske. Kirken vil ikke bli pålagt å endre sitt vigselsritual, det må komme fra kirken selv.

Hva synes du om den nye ekteskapsloven? Si din mening under!

MERKEDAG: ¿ Denne loven vil fjerne alle typer diskriminering av homofile og lesbiske. Homofile skal kunne gifte seg, de skal få anledning til å adoptere og lesbiske kvinner skal få mulighet for assistert befruktning, sier Gunn Karin Gjul (Ap.).