— Vi vet at 100.000 nordmenn i dag prøver å kutte røyken. Fire av fem som røyker skulle ønske at de aldri begynte. Dette vil vi møte med en storstilt kampanje mot røyking på nyåret, sa helseminister Dagfinn Høybråten (KrF), da han fredag orienterte om lovforslaget om totalforbud mot røyking på utesteder.

Uskjønn sannhet

Kampanjen skal gjennomføres i samarbeid med Den norske lægeforening. 120 instruktører er under opplæring. De skal holde røykekurs på bedrifter landet rundt, basert på informasjon og rådgivning.

— Kampanjen vil ikke være basert på skremsel, men jeg kan røpe at vi kommer til å fortelle sannheten om tobakkens virkninger. Og den er ikke vakker, sier Høybråten.

Dagligvare

Dessuten vil røykeavvenningsmidler som nikotinplaster og -tyggegummi være tilgjengelig i dagligvarehandelen. I dag fås dette bare på apotek.

Statsråden har tidligere sagt til NTB at det ikke er aktuelt å gå inn med offentlige subsidier på slike avvenningsmidler, f.eks. i form av momsfritak. Derimot regner han med at det blir et prispress når tilgjengeligheten bedres.

Helsestatsråden opplyser at departementet ikke har planer om forbud mot røyking på serveringssteder utendørs. Iallfall ikke foreløpig.

(NTB)