Flere hundre tamiler har gjennom påsken demonstrert utenfor Stortinget, statsministerboligen, regjeringsblokken og andre steder i Oslo, i protest mot krigshandlingene i hjemlandet Sri Lanka. Markeringene gikk rolig for seg inntil et hundretall demonstranter samlet seg utenfor Sri Lankas ambassade i Oslo søndag ettermiddag.

– En del av dem brøt seg inn i ambassaden, som ligger i en vanlig bygård. De knuste ruter, dører og møbler, sier operasjonsleder Even Jørstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Ingen var til stede på ambassaden under opptøyene. Politiet jaget folk ut, men har foreløpig ikke pågrepet noen.

– Vi ser veldig alvorlig på at de har tatt seg inn på utenlandsk territorium. Vi prøver å finne ut hvem som har gjort skade, og vil da pågripe dem, sier Jørstad.

– Forventet reaksjon

Jeswanth Pushparajak, som er en av talsmennene for demonstrantene, forklarer at hendelsen skyldes sinne etter nye meldinger om angrep i tamilenes sikkerhetssone nord i landet 1. påskedag.

– Dette var et forventet emosjonelt utbrudd. Det var synd at det ble slik, for vi har hatt en god tone med politiet, men raseriet tok overhånd for noen. Folk kom bort til meg og fortalte at de hadde mistet slektninger i løpet av natta. Da var det svært vanskelig å roe dem ned, sier han til NTB.

Han forteller at han selv var inne på ambassaden for å roe ned demonstrantene og jage dem ut. Pushparajak sier de har kommet med sterke anmodninger overfor sine meddemonstranter om å beherske sinnet i videre demonstrasjoner.

Tamilene krever at den norske regjeringen ber om umiddelbar våpenhvile på Sri Lanka, sørger for at tamilene i krigssonen får mat og medisin og at regjeringskontrollerte leirer må fordømmes og nedlegges.

Liten tro på våpenhvile

På Sri Lanka er regjeringshæren er i ferd med å knuse den tamilske LTTE-geriljaen, som nå er trengt opp i et hjørne nordøst i landet.

Offensiven har ført til at mellom 100.000 og 200.000 sivile er trengt sammen i en såkalt sikkerhetssone på en liten kyststripe. Der er de helt ubeskyttet for kryssild og for målrettede angrep, og de mangler også mat og vann. Begge parter i konflikten beskylder hverandre for å angripe de sivile med bomber og skuddsalver.

Søndag ble det klart at myndighetene åpner for 48 timers våpenhvile fra mandag, for at tusenvis av sivile skal kunne slippe ut av sonen. Pushparajak har liten tro på at den blir overholdt.

– De har brutt slike løfter før, og det er ingen uavhengige organisasjoner til stede for å observere situasjonen. Hvis de ikke kan slippe til hjelpeorganisasjoner og medier for å rapportere nøytralt fra evakueringen av de sivile, er garantien om deres sikkerhet ikke til å stole på, sier han til NTB.

OSLO: Inngangsdøren til Sri Lankas ambassade i Oslo fikk hard medfart da ambassaden søndag ettermiddag ble angrepet av norsktamilske demonstranter.
SCANPIX
OSLO: Sri Lankas ambassadør i Norge, Esala Ruwan Weerakoon, på vei inn i ambassadebygningen i Oslo søndag ettermiddag, etter at ambassaden tidligere på dagen ble angrepet av norsktamilske demonstranter.
SCANPIX
OSLO: Inngangsdøren til Sri Lankas ambassade i Oslo fikk hard medfart da ambassaden søndag ettermiddag ble angrepet av norsktamilske demonstranter.
SCANPIX