NTB

— Værsituasjonen oppfattet vi som dramatisk, det var meget kraftige lyn og tordenbyger. En krum vegg av regn nærmet seg flyplassen med stor hastighet og vi fikk voldsomme vindkast. Vinden varierte fra normale 15-20 km i timen og opptil 120 km i timen på noen få sekunder, sier sjefflygeleder Otto de Besche ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NRK.

Fire fly måtte lande på andre flyplasser mens flyplassen var stengt.

- La bilen stå Politiet på Romerike ba torsdag ettermiddag alle bilister om å la bilen stå på grunn av ekstremt uvær.

— Vi har rundt 30 tilfeller av trær som blokkerer veier i distriktet. Nå begynner det å bli mørkt, og man må praktisk talt regne med å møte et tre rundt enhver sving, sier vaktsjef Leif Greaker ved Romerike politidistrikt til NTB.

Greaker, som har jobbet i Romerikspolitiet i 30 år, har aldri vært ute for lignende uvær.

— Det er ekstremt vanskelig. Vi har to branner og et utall stengte veier. Alt av politi- og brannmannskaper er ute, vi har også fått hentet inn bilbergingsselskaper som hjelper oss, sier Greaker.

Utrykninger Mange husstander var også uten strøm fordi strømledninger hadde falt ned. Også i Oslo skapte været problemer.

— Det har vært litt å gjøre, ja. Mange trær har blåst ned og vi har fått en del meldinger om reklameplakater som flyr rundt omkring, sier vaktleder Ellen Ulvin i Oslo politidistrikt til NTB.

Brannvesenet i Oslo hadde ved 18-tiden torsdag hatt mer enn 50 utrykninger på grunn av brannvarslere som slo ut på grunn av høy luftfuktighet.

Husløse I Fredrikstad ble tre personer husløse da et bolighus ble totalskadd etter at lynet slo ned ved 17-tiden torsdag. På Rolvsøy i Østfold ble en kvinne skadd etter lynnedslag. Ingen var til stede i huset da lynet slo ned.

Også på politisk hold fikk det plutselige uværet følger torsdag. Mens Statoils konsernsjef og styreleder satt i møte med finansministeren i Oslo, utløste lynet brannvarslingsanlegget. Møtedeltakerne ble "evakuert" og måtte fortsette i et annet lokale.