MORTEN AASBØ

Mens det for noen år siden var nærmest obligatorisk at charterturistene ble med på reisearrangørenes mange fellesutflukter, er utfluktsbussene i dag færre og stadig oftere halvtomme.

På egen hånd

En leiebil noen dager eller under hele ferien, er løsningen for de fleste. Reisearrangørene har oppdaget flukten fra sightseeingbussene og tilbyr i dag leiebil allerede ved bestilling av charterreisen. Mange har også oppdaget de nye lavkostflyselskapene som flyr til Syden, og har stor nytte av en leiebil som står klar på flyplassen. Men prisene hos de norske reisearrangørene og de andre som tilbyr leiebil, varierer sterkt.

Consumers Content, som foretar tester av forbrukerprodukter og tjenester for media, har undersøkt prisene på leiebil i Syden og funnet store prisdifferanser. Alt mellom 1108 kroner og drøye 2300 kroner er priser som forlanges for samme type bil i samme uke midt i høysesongen på Mallorca.

Store forskjeller

De norske turoperatørene, med Apollo som den rimeligste, kan tilby bra priser, men ingen slår den spanske leiebilformidleren Amigo Autos som tilbyr en Ford Ka med de nødvendige forsikringene for 1108 kroner. I den andre enden av prisskalaen kommer en av Spanias største billeiefirmaer, BC Betacar, som forlangte hele 2330 kroner for en bil av samme type.

De store internasjonale bilutleiefirmaene er heller ikke spesielt prisgunstige. Budget er dyrest med 2135 kroner for en Opel Corsa. Avis, som nå samarbeider med Budget, forlanger drøye hundrelappen mindre for samme bil, mens Hertz kommer best ut av de store internasjonale selskapene.

Britiske Holiday Autos er i dag en gigant på bilutleiemarkedet, men selskapet leier ikke ut egne biler. Selskapet er et såkalt «brooker-selskap» — eller leiebilformidler - som leier ut biler de store selskapene ikke får leid ut. Holiday Autos kommer bra ut i vår pristest med en pris på 1430 kroner for en Opel Corsa eller tilsvarende type bil.

Apollo best ut

De fire største norske charteroperatørene satser i dag mye på gode priser på leiebil. Selskapene samarbeider med de store internasjonale leiebilselskapene som Hertz, Avis og Europcar. Ettersom de norske charterselskapene, minus STS Solia, eies av de store internasjonale reisekonsernene TUI (Star Tour), My Travel (Saga og Ving) og Kuoni (Apollo), har de store volumer å slå i bordet med når de forhandler leiebilpriser i Syden. Apollo kommer best ut i vår pristest av småbiler. En Nissan Micra koster kun 1300 kroner for en uke i perioden mellom 1. april og 31. oktober i sommer.

Da er vognskadeforsikring, tyveriforsikring og personskadeforsikring inkludert. Også levering til hotellet på dagtid er med i prisen. Saga og Ving har samme eier og kjører også identiske priser, selv om de utad bedyrer at de konkurrerer med hverandre. Og pussig nok har også Norges største charterselskap, Star Tour, lagt seg på nøyaktig samme prisnivå som sine to hardeste konkurrenter. Nykommeren STS Solia gjør det bra og koster bare en drøy hundrelapp mer enn Apollo, som kommer best ut av de fire store norske charteroperatørene.

Pristillegg

For dem som kun kjøper flybillett til Mallorca, og vil ha leiebilen utlevert på flyplassen, kommer ofte et tillegg til leiebilprisen hos de norske charteroperatørene. Her er prisen basert på at bilen leveres på hotellet eller hentes på et utleiekontor i nærheten av hotellet.

Apollo beregner seg et pristillegg på ca. 160 kroner når du vil ha bilen hentet og levert på flyplassen utenfor Palma. Også de andre legger på litt når bilen skal plukkes opp på flyplassen. Her er det motsatt hos de store internasjonale selskapene og de selskapene som driver med utleieformidling (Holiday Autos og Amigo Autos). De kan beregne et tillegg for levering på hotellet, mens prisene er basert på at bilen hentes og leveres på flyplassen.

Prut på prisen

De store charterdestinasjonene som Mallorca, Gran Canaria, Rhodos, Kreta og andre har også mange små familiedrevne utleiefirmaer. Her varierer prisene veldig. Men med litt språkkunnskaper og kjennskap til prisene hos de store selskapene, er det fort gjort å forhandle seg til en god pris. Men her er det nødvendig å besiktige bilen før du slår til. Små familiedrevne selskaper er avhengig av at alle bilene er utleid for å få det til å gå rundt. Og skinner solen fra blå himmel (noe som betyr at folk velger stranden i stedet for utflukt med bil), og klokka drar mot 12, kan man ofte oppnå svært gode priser hos disse selskapene.