Sri Lankas ambassadør Esala Weerakoon er svært kritisk til at sikkerheten sviktet slik at demonstranter tok seg inn i ambassaden.

– Det ser ut som en krigssone her. Datamaskiner, kopimaskiner, dører og vinduer er knust. Takk og lov så var ingen var på jobb. Jeg er dypt og oppriktig overrasket over at noe slikt kan skje i ellers fredelige Oslo, sier Weerakoon til NTB.

Også i Colombo ble det fremført en kraftig protest overfor Norges ambassadør på Sri Lanka av utenriksminister Palitha Kohona.

UD beklager

Norske myndigheter var raskt ute med beklage hærverket.

– Jeg tar sterkt avstand fra at utenforstående ulovlig har tatt seg inn på Sri Lankas ambassade i Oslo og gjennomført omfattende ødeleggelser. Dette bryter med norsk lov, og er et virkemiddel som er helt uakseptabelt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

UD hadde selv folk i ambassaden for å se på ødeleggelsene, og kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen sier til NTB at UD har fremført en uforbeholden beklagelse.

Politiet overrasket

Ledelsen ved Oslo politidistrikt vil ikke opplyse om hvor mange tjenestefolk som fulgte demonstrasjonen søndag, men innrømmer og beklager at bemanningen ikke var tilstrekkelig.

– Det overrasket oss at noen av demonstrantene ikke hadde fredelige hensikter. Det er noe vi beklager veldig sterkt. Ut fra det som skjedde, er det åpenbart at vi ikke hadde tilstrekkelig med ressurser på stedet, sier politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NTB.

Han gjør det klart at politiet trolig ville klart å holde situasjonen under kontroll dersom de hadde ant hva som var under oppseiling og kunne justert bemanningen deretter.

– Forventet reaksjon

Jeswanth Pushparajak, som er en av talsmennene for demonstrantene, forklarer at hendelsen skyldes sinne etter nye meldinger om angrep i tamilenes sikkerhetssone nord i landet 1. påskedag.

– Dette var et forventet emosjonelt utbrudd. Det var synd at det ble slik, for vi har hatt en god tone med politiet, men raseriet tok overhånd for noen. Folk kom bort til meg og fortalte at de hadde mistet slektninger i løpet av natta. Da var det svært vanskelig å roe dem ned, sier han til NTB.

Han forteller at han selv var inne på ambassaden for å roe ned demonstrantene og jage dem ut. Pushparajak sier de har kommet med sterke anmodninger overfor sine meddemonstranter om å beherske sinnet i videre demonstrasjoner.

Selvjustis

Politiinspektør Fredriksen mener det ikke finnes gode nok unnskyldninger for det som skjedde. Tvert om anmoder han Pushparajak og andre som politiet har hatt kontakt med, om å sørge for selvjustis blant tamilene, slik at budskapet deres igjen kommer fram.

– Ytringsfriheten står sterkt i Norge, og det er også politiets oppgave å verne om den. Da må ikke ytringsfriheten og demokratiet misbrukes til kriminelle handlinger, det svekker budskapet, sier Fredriksen.

Politiet i Oslo hadde ved 22-tiden søndag kveld ennå ikke pågrepet noen etter ødeleggelsene inne på Sri Lankas ambassade.

Våpenhvile

Tamilene demonstrerer med krav om at den norske regjeringen må jobbe for umiddelbar våpenhvile på Sri Lanka, og sørge for at tamilene i krigssonen får mat og medisin og at regjeringskontrollerte leirer må fordømmes og nedlegges.

Søndag ble det klart at myndighetene åpner for 48 timers våpenhvile fra mandag, for at tusenvis av sivile skal kunne slippe ut av den såkalte sikkerhetssonen, der mellom 100.000 og 200.000 sivile er trengt sammen på en smal kyststripe.

Skjør våpenhvile

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kaller våpenhvilen et første steg mot en fredelig avslutning på kampene i landet, men sier også at det ikke er den fullstendige, humanitære pausen han hadde ønsket.

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) sier det hviler et ansvar på begge sider i konflikten å sikre at de sivile som er i området, får mulighet til å evakuere.

I Oslo er demonstrantenes talsperson Pushparajak skeptisk:

– De har brutt slike løfter før, og det er ingen uavhengige organisasjoner til stede for å observere situasjonen. Hvis de ikke kan slippe til hjelpeorganisasjoner og medier for å rapportere nøytralt fra evakueringen av de sivile, er garantien om deres sikkerhet ikke til å stole på, sier han til NTB.

Les også: To dagers våpenhvile på Sri Lanka

Solum, Stian Lysberg