Torsdag ettermiddag var tonen en ganske annen, og harmen hadde lagt seg da forfatteren overrakte boken «All verdens ulykker. Innberetning til det kongelige norske utenriksdepartement om Jonny Halbergs reise til Romania i 2005.» til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) personlig.

– Det er ikke vanlig at vi får reiserapporter i form av romaner. Det er noe helt spesielt. Hvis et beskjedent reisestipend kan lede til romaner som er inspirerende for folk, mener jeg vi er på et godt spor, sa utenriksministeren, som gleder seg til å lese boken.

– Jeg leser ikke alle rapporter, men denne skal jeg virkelig gå inn på, sa Støre.

Halberg skulle på en rundtur i Romania høsten 2005 for å lansere sin roman «Flommen» fra 2000. I den anledning hadde han fått 1800 kroner fra UD til å dekke «løpende utgifter».

– Jeg ble forbanna på UD for at de ville ha full rapport. De skulle jaggu meg få full rapport. Jeg begynte riktignok å skrive en innberetning, men det ble fort en roman av det, sa Halberg som dermed har kvittert for stipendiet med hele 216 sider.

Om den nye romanen også kommer ut på rumensk, kan han ikke svare på i dag, men forlaget i Romania skal være interessert.

Holm, Morten / Scanpix