Oslo (NTB): Israels ambassadør Miryam Shomrat besøkte fredag Utenriksdepartementet i Oslo, men møtte ikke den norske utenriksministeren. På en pressekonferanse i den israelske ambassaden oppfordret hun Norge til å fordømme de palestinske angrepene mot den israelske byen Sderot.

– Uakseptable

– Israel har rett til å forsvare seg, men vi oppfordrer til tilbakeholdenhet. De stadige rakettangrepene mot Israel er uakseptable, strakte utenriksminister Støre seg til å si i en pressemelding fredag ettermiddag. Han mener israelsk opptrapping vil bidra til å styrke destruktive og ekstremistiske palestinske fraksjoner.

Støre sier han i en rekke samtaler med ulike palestinske ledere de siste dagene har understreket at det er samlingsregjeringens ansvar å kontrollere sikkerhetssituasjonen.

Flere årsaker

– Den seneste uroen i Gaza har en rekke årsaker. Det er en intern maktkamp, tendenser til oppløsning og dyp fortvilelse blant vanlige palestinere, sier Støre. Han legger til at det internasjonale samfunnet langsomt har kommet den nye samlingsregjeringen i møte.

– Det bør komme tydeligere støtte til regjeringen, slik at den får styrket autoritet til å skape bedre sikkerhet, understreker han.

Jonas Gahr Støre sier det hittil ikke har vært mulig å overføre midler til den palestinske regjeringen, noe som har bidratt til en stadig vanskeligere situasjon.

Han legger til at regjeringen står fast ved kravet til Israel om å frigi tilbakeholdte palestinske midler.

Israels ambassadør Miryam Shomrat oppfordret fredag Norge til å fordømme de palestinske angrepene mot den israelske byen Sderot.
Wang, Knut Egil