– Hvis vi får en lang diskusjon om boikott, vil diskusjonen handle mer om det, enn om de temaene vi er opptatt av å markere, sier Støre til NTB.

KrF-leder Dagfinn Høybråten ba tirsdag Støre om å skjerpe tonen overfor kinesiske myndigheter angående brudd på menneskerettigheter og ikke utelukke en boikott av OL.

– Oppmerksomheten rundt olympiaden gir en gyllen mulighet til å skjerpe kritikken. Hvis Kina vender det døve øret til, er boikott en mulighet som ikke må utelukkes, sa Høybråten til Dagsavisen.

Vil ha flomlys

Støre avviser at Norge ikke er tydelige i sin kritikk av Kina etter de siste dagens overgrep i Tibet.

– Vi har sagt veldig klart fra både i Beijing, i Oslo og sammen med EU. Den typen behandling av mennesker er uakseptabel, og vi gir en sterk oppfordring til Kina om å behandle minoriteter i tråd med etablerte normer, sier Støre, som likevel mener en boikott ikke er veien å gå.

– Vi skal bruke den muligheten OL er til å være til stede i Kina og sette flomlyset på landet, sier han.

Støtter ikke Sarko

At den franske presidenten Nicolas Sarkozy tirsdag åpnet for å begrense en boikott til åpningsseremonien, synes Støre i utgangspunktet lite om.

– Det viser at det er litt ulike synspunkter på dette. Men vi skal ikke fortape oss i en diskusjon når det gjelder former for boikott. Det som er viktig er å ha et tydelig budskap til kineserne, så samforent som mulig, fra så mange land som mulig, og det er det Norge vil legge vekt på nå, sier han.

Støre understreker at kritikken av overgrep må fortsette også etter at OL-ilden slukkes i Kina. En deltakelse i Beijing-OL er et bedre grunnlag for dette enn en boikott, ifølge den norske utenriksministeren.

– Men jeg respekterer at det er forskjellige syn på dette. Det som har skjedd de siste dagene i Tibet har utløst et veldig engasjement, også hos meg og i regjeringen, sier Støre.

STØTTER IKKE SARKOZY: - Vi skal ikke fortape oss i en diskusjon når det gjelder former for boikott, sier Jonas Gahr Støre.
Håkon Mosvold Larsen
ÅPNER FOR OL-BOIKOTT: Frankrikes president Nicolas Sarkozy.
JEAN-MARC LOOS