• Jeg heter Petter Stordalen, og jeg er kapitalist.

Røde flagg, allsang og mye solidaritet. Det var intet nytt under solen på Oslo Arbeiderpartis 1. mai-feiring. Det eneste fremmedelementet blant kameratene var hotellkonge Petter Stordalen.

— Jeg heter Petter Stordalen, og jeg er kapitalist. I år har jeg gledet meg til 1. mai for aller første gang, åpnet sistetaler Stordalen friskt foran en sal fullsatt av Oslos Ap-ere, på sitt eget hotell i Oslo-gryta.

Musemsvoktere Arbeiderbevegelsen fikk både kritikk og ros i Stordalens tale. Han brukte begrepet museumsvoktere, og henviste til dem som er lite åpne for omstilling.

Selv liker Stordalen å gjøre ting i siste liten.

— Du kan absolutt ikke få noe fra talen på forhånd, jeg sitter og skriver for harde livet nå, sa Stordalen til NTB et par timer før arrangementet startet. Men hotellkongen hadde rukket å få med en hel rekke framtidsønsker for Norge, blant annet om hvordan politikerne bør disponere oljefondet.

— Om vi ødelegger planeten når vi strever etter fremgang, hvilken nytte har vi av fremgangen da? Hva er best for unga våre? Å arve aksjer i Philip Morris, McDonald’s eller Gillette, eller ha verdens beste skole? Det er våre unger som skal vinne verdensmesterskapet i kunnskap. Det er de viktigste spørsmålene. Miljø, kunnskap og infrastruktur, sa en svært engasjert Stordalen, til applaus fra salen.

Han fikk også rettet en takk til LO-leder Gerd-Liv Valla, som han kalte «røykelovens mor», på vegne av alle sine ansatte. Dessuten fikk han skrytt av mangfoldet i sitt hotellimperium.

— Vi har homser, vi har lesber, og sikkert noen transer også, men vi har mangfold, og vi er stolte av det mangfoldet vi har. LO tåler jo ikke engang noen polakker, konstaterte Stordalen.

Betroelse Gudmund Hernes var kveldens hovedtaler, til tross for at pressen nok var noe mer interessert i hotellkongen. Han hadde kommet med en betroelse til Hernes før sistnevntes tale.

— Jeg deler bord med en som har hvit skjorte, og han har fortalt meg at han har sommerfugler i magen. Nå føler jeg meg som en vokalist i et bygdeband som skal varme opp for the Rolling Stones, sa Hernes.

Hans sedvanlig ironiske og sarkastiske tale kretset rundt alt fra Israel-Palestina-konflikten, til angrep på Frp og deres «heisatur-eksperiment», men ble også viet hotellkongen.

— Jeg har lest et par ting som har imponert meg. At du ga sekretæren din en splitter ny BMW i sekstiårsgave. Det viser at du har blikk for dem du jobber sammen med, sa Hernes.

Kommer gjerne igjen Stordalen var selv strålende fornøyd med både egeninnsats og måten han ble mottatt på.

– Dette var jo som å være på et internmøte i Choice. Blir jeg spurt, så kommer jeg gjerne igjen, sa en blid Stordalen da 1. mai-markeringen var over. (©

Falch, Knut