Stordalen har i det siste fått mest oppmerksomhet på grunn av reklamefeiden med prinsesse Märthas forfatterkjæreste Ari Behn. Nå vil Stordalen delta i kampen mot det omstridte atomanlegget som forurenser norske kystfarvann. Konsernsjefen i Choice-kjeden gir økonomisk støtte til Neptun Network, som står bak aksjonen Stop Sellafield.

Hvor stort beløp han har skutt inn i kampanjen, vil han ikke ut med.

Men Stordalen har penger så det rekker, med en formue på 346 millioner og inntekt på 26 millioner kroner i fjor.

— Aktiv støttespiller

— Jeg er i beste fall en aktiv støttespiller for dem som driver denne viktige miljøkampen, sier Stordalen i telefonen fra Stockholm, der han planlegger et nytt hotell til 700 millioner kroner.

Stordalen sier han vil mobilisere hele Choice-kjeden i en kampanje for å få stengt Sellafield.

— Hvorfor mener du denne saken er så viktig?

— Det er de kommende generasjonene som vil måtte leve med konsekvensene av atomforsøplingen. Jeg er skremt over omfanget av utslippene. Technetium har en halveringstid på mer enn 200.000 år. Jeg ønsker ikke at barna skal fiske krabber med høyt bequerellnivå i fremtiden, sier Stordalen.

- Atom-mafia

Han mener den nye miljøvernministeren Børge Brende fortjener honnør for å ha grepet fatt i saken.

— Det er også oppløftende at for eksempel byrådet i Bergen går inn for at Norge stevner Storbritannia for å få slutt på galskapen. Jeg er glad for den oppmerksomhet Sellafield-saken nå får, sier Stordalen.

I siste nummer av Choice-kjedens gjestemagasin bruker han sterke ord om Sellafield-eierne.

— Det er enorme krefter og store økonomiske interesser bak driften av Sellafield. Atom-mafiaen som de ofte kalles, forvalter enorme summer. De menneskelige konsekvensene bryr disse menneskene seg lite om, hevder Stordalen. Næringslivsdelegasjon

Blant de mange organisasjonene som nå kjemper mot Sellafield-utslippene, velger Stordalen å støtte Neptun Network økonomisk. Denne stiftelsen, eller nettverket som det kaller seg, driver kampanje mot det britiske atomanlegget på flere fronter, både i Norge, Storbritannia og andre land.

Stordalen er tidligere studiekamerat med Frank Hugo Storelv, en av medarbeiderne i Neptun. Storelv var tidligere med i Bellona.

Nå forsøker Stordalen og Storelv å stable på beina en tung norsk næringslivdelegasjon som skal reise over til Sellafield for å møte ledelsen ved anlegget, og protestere mot utslippene.

— Det er provoserende at selskapet fortsetter å pøse ut technetium i havet, mens det er fullt mulig å lagre atomavfallet og senere rense det med ny teknologi, sier Stordalen til BT.

Anonyme givere

Neptun skal ha flere andre pengesterke støttespillere i næringslivet, men disse ønsker ikke navnene offentliggjort. I styret for stiftelsen sitter blant annet prosjektleder i Norges Turistråd, Dag Hovland, administrerende direktør Knut Morten Aaserud i SAP Norge og Rune Borgen, markedsansvarlig i Redningsselskapet. Det er ikke første gang næringslivstopper engasjerer seg i kampen mot atomutslipp fra Storbritannia. Fiskeeksportør Rolf Domstein i Måløy var blant dem som kjempet mot utslippene fra Dounreay i Skottland på slutten av 1980-tallet. Den kampen ble til slutt kronet med seier. Gjenvinningsanlegget i Dounreay er nå stengt.