Märtha Louise har vært åpen om at hun hadde problemer med å forholde seg til prinsesserollen som tenåring. Det førte til usikkerhet og et vanskelig forhold til media. Hennes kollega i Sverige, Victoria, fikk også en reaksjon for noen år tilbake. Kronprinsessen raste ned i vekt og måtte søke hjelp for å bli kvitt spisevegringen. Prinsesse Stephanie av Monaco er kjent for sin rotløse tilværelse med stadig nye mannlige bekjentskaper og utsvevende festliv. Selve symbolet på monarkiets skyggeside er prinsesse Dianas tragiske bortgang. Nå håper ekspertene at vår nye prinsesse blir skånet mot de store nedturene.

Forbilde og symbol

— Enten hun vil eller ikke, blir et symbol og forbilde. Det er ikke en misunnelsesverdig situasjon. Det er tøft å være i søkelyset hele tida, sier historiker Terje Bratberg, som over flere år har skrevet om de kongelige for Store Norske leksikon.

Märtha Louise og Haakon fikk en tilnærmet normal oppvekst, men så snart de nærmet seg myndighetsalderen økte presset. Kjærester kom inn i bildet og sladderpressen fotfulgte dem.

— Det skal ikke forbause meg om presset blir enda større på vår nye prinsesse. Hun vil hele tida måtte tenke over hva hun sier og gjør, og det å stole på venner kan bli vanskelig, mener Bratberg.

Det er et enormt fokus på kvinnelige kongelige når det gjelder klær, kroppsformer og sjarm. Den nybakte mor Mette-Marit har fått merke det til gagns i løpet av de siste åra. Kjolevalgene, hårfrisyrene eller puppestørrelsen til våre vakre prinsesser i Sverige har også fått stor oppmerksomhet. I den mest sårbare alderen kan dette være vanskelig å takle.

Til utlandet

Haakon og Märtha Louise har funnet sin måte at takle presset på. De har i flere perioder reist utenlands.

— Etter Dianas død har prins Harry og William blitt skjermet for at de skal få ungdomstiden i fred. De norske har reist utenlands i perioder for å koble av, sier sosiolog Hedvig Skonhoft Johannesen, som for tida skriver bok om den nye generasjonen kongelige.

Men kongelige bør ikke bli for normale. Det kan true monarkiet, mener Johannesen.

— Prinsessen må lære seg å vise nærhet og tilstedeværelse uten å bli for personlig. Skjer det, vil mye av mystikken med de kongelige forsvinne, mener hun.

Adresseavisen/Bergens Tidende