Kronprinsesse Mette-Marit fikk bare med seg begynnelsen og slutten på den vel to og en halv time lange seansen. Hun må fortsatt være svært forsiktig med huden en tid framover etter forbrenningsskadene for vel en uke side.

Mette-Marit var tydelig merket av solforbrenningsskadene på høyre side av ansiktet, men litt brunkrem og sminke skjulte det meste.

Det var bare konge— og kronprinsparet som hilste barnetoget i Oslo 17. mai. Prinsesse Märtha Louise hadde tatt forloveden Ari Behn med til bryllupsbyen Trondheim, der de feiret nasjonaldagen sammen med trønderne.

Oppsiktsvekkende hatt

For å beskytte ansiktet mest mulig mot sol og farlige UV-stråler hadde kronprinsessen valgt en oppsiktsvekkende og omfangsrik hatt. Den Dickens-inspirerte kreasjonen i rødt vakte oppsikt blant publikum. Men folk NTB snakket med fant den både morsom og kledelig for anledningen, selv om den skjulte mye av ansiktet hennes. Men det var vel også meningen.

De to kongelige kvinnene på Slottsbalkongen var til sammen i flaggets farger. Dronningen i hvitt med rød hatt, og kronprinsessen i mørk blå drakt med hvit bluse og rød hatt til.

Kongen og kronprinsen var som vanlig 17. mai, elegante i sjakett med floss. Med hatten hilste de samtlige 107 skoler som deltok i paraden forbi Slottet. De jubilerende skolene Jeriko (25 år) og Lilleaker (120 år) innledet årets barnetog.

Masse folk

Langt flere mennesker enn vanlig hadde funnet veien til Oslo sentrum 17. mai i det flotte sommerværet. Barnetoget var også rekordlangt, ifølge en av «toglederne». Selv ikke under jubileumsfeiringen for to år siden var det flere deltakere.

Slottsparken sto i full sommerskrud og dannet en flott grønn ramme rundt nasjonaldagen i Oslo.

Kongeparet inviterte venner og familie til lunsj etter barnetoget, og i vinduene på Slottet kunne man blant andre se en bunadkledd prinsesse Astrid med ektemann og prinsesse Ragnhilds sønn Haakon med familie, som hadde kongelig utsikt til Karl Johan og barnetoget.

Russegaver

Kronprinsparet startet 17-mai-feiringen på Skaugum, der de også tilbrakte natten. Skolebarna i Asker setter stor pris på at det nye vertskapet følger sine forgjengeres tradisjon med å hilse barnetoget fra trappa.

Solkrem med høy faktor, en kurv med førstehjelpsutstyr og skikkelige grønne bondekjeledresser til bruk i fjøset, var Asker-russens gave til kronprinsparet 17. mai. Kronprinsparet tok leende imot gavene.

Kronprinsessen som var iført sin flotte Rogalands-drakt sto nesten hele det timelange løpet ut, bare avbrutt av ti minutters pause. Det kunne hun gjøre fordi inngangspartiet på Skaugum ligger i skyggen om formiddagen.

Siden hun ikke offisielt har flyttet til Asker, har hun ennå ikke fått seg Asker-drakt som dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise har. Men det er vel bare et tidsspørsmål før også kronprinsessen kan iføre seg Asker-drakten.

Kongeparet på Grefsen

Kong Harald og dronning Sonja besøkte bydelen Grefsen-Kjelsås 17. mai om ettermiddagen, mens kronprinsparet ikke hadde flere offisielle plikter denne dagen.

På Grefsen sto et besøk på Disen skole og på Lillehjemmet på programmet.

(NTB)

SOLBRENT: Kronprinsesse Mette Marit hilste til 17. mai-toget sammen med Kronprins Haakon Magnus på Skaugum fredag.
Foto: Ola A. Thorset / SCANPIX