Det var et entreprenørselskap som oppdaget bomben under graving like før klokka 15 torsdag. Politiet varslet eksperter fra Forsvaret, som slo fast at det er snakk om en 2.000 punds bombe fra andre verdenskrig.

– Bomben er skarp, og krever en sikkerhetssone på 400 meter når den skal uskadeliggjøres. Vi ønsker ikke å iverksette evakuering når det er mørkt, så det må vente til fredag, sier operasjonsleder Bjørn Jahr i Romerike politidistrikt til NTB.

– Ikke farlig

I området ligger det både bolighus, blokker og bedrifter, i tillegg til en bensinstasjon. Alle husstander som må evakueres, vil bli kontaktet av politiet. Noe tidspunkt for evakueringen er ikke fastsatt, men den vil finne sted på dagtid. Operasjonsleder Bjørn Jahr understreker at bomben ikke er farlig slik den ligger nå.

– Nei, det er ikke fare for at den går av nå. Har den ligget i 60 år, kan den ligge noen timer til. Det er kontinuerlig vakthold på funnstedet, sier operasjonslederen.

Enda en bombe?

Politiet og Forsvaret tror det kan ligge enda et sprenglegeme skjult under jorda i samme område. Ekspertene vil kunne slå fast om dette stemmer i løpet av torsdag kveld. Minesøk er allerede innledet.

Flyplassen på Kjeller i Skedsmo var mål for så vel tyske som allierte bombefly i ulike faser av andre verdenskrig, og en rekke udetonerte sprenglegemer er funnet i området siden den tid.