• Det var bare om å gjøre å få stanset bussen, sier Arne Aarhus (32) fra Knarrevik.

Da bussene skjente ut og traff midtrabatten i 100 km/t mens sjåføren seg over mot siden, grep han resolutt inn sammen med kollega Gunnar Hamarsland (42) fra Søreidgrend og nordtrønderen Jahn André Loenget (36) fra Rørvik. Sammen greide de tre trolig å hindre en fatal bussulykke på E6 like nord for Steinkjer i Nord-Trøndelag, skriver Adressa.no.

– Like foran der vi greide å stoppe, sluttet midtdeleren. Hadde vi ikke gjort noe hadde vi antagelig kommet over i motsatt kjørebane. Det var fullt av møtende trafikk, så jeg tør ikke tenke på hvordan det kunne gått, sier Loenget.

Febrilsk Hamarsland, som satt helt framme i bussen, var den som var først fremme ved sjåføren. Han kjempet febrilsk for å få løs sjåføren fra sikkerhetsbeltet og få ham ut av setet, for å kunne få kontroll med bussen. Imens grep Loenget, som satt litt lengre bak i bussen, rattet og forsøkte å holde bussen på veien, mens den skjente fra side til side mellom midtrabatten og autovernet.

Den bevistløse sjåføren holdt imidlertid krampaktig fast på rattet og de måtte etterhvert gi opp å få bort, men i fellesskap greide de tre å stanse bussen.

Mens de snakker med Adresseavisen klapper flere av de andre reisende de tre på ryggen og takker for innsatsen

— Sjåføren hadde nesten ikke puls da vi fikk ham ned fra setet, sier Hamarsland.

De fikk lagt den 43-år gamle nordtrønderske sjåføren på gulvet i bussen, men føttene høyt. Han var bevisstløs, hvit i ansiktet og klam i huden.

— Han hadde i alle fall ikke den samme pulsen som vi hadde da dette var over, sier Aarhus ironisk.

Sjåføren kom til bevissthet før han ble hentet av ambulansen. Han ble fraktet til Sykehuset Levanger. Imens måtte de reisende vente på at en ny sjåfør skulle kjøre dem videre i ulykkesbussen fra busselskapet Sturla Fjær As. Med skrammer langs begge sider av det store kjøretøyet fortsatte så turen sørover på E6

Skulle flydd Sammen med tolv kolleger fra Hallvard Lerøy AS var Hamarsland og Aarhus på vei fra Rørvik til Værnes da dramaet oppsto. Følget måtte reise med buss fra Rørvik til Værnes fordi flyet de skulle ta ikke kunne lande på grunn av det lave skydekket på trøndelagskysten.

Etter dramaet ved Steinkjer fortsatte turen videre med den samme ulykkesbussen, til Stjørdal. Der ble følget innkvartert på hotell i går kveld da det ble klart at de ikke rakk bussen.

FRANK CADAMARTERI