Statsministeren går dermed imot forslaget til Likelønnskommisjonen som innebærer at kvinner får redusert sin andel av fødselspermisjonen og at fedrene blir forbeholdt en tredel av den.

— Stivbeint

– Hvis man lager en tredeling, betyr det at alle mødre må ut i arbeidslivet etter i overkant av seks måneder. Det mener jeg er for stramt. Det er foreldre som ønsker å organisere dette på ulike måter, og det vil være vel stivbeint å gjøre seks måneder til maksimalgrensen, sier Stoltenberg til NRK.

Les også: Ønsker å dele foreldrepermisjonen i tre

Han påpeker at han synes det er viktig at også fedrene får mer tid med barna, og viser til at regjeringen tidligere har utvidet pappapermisjonen med én uke.

– Men da tok vi ikke en uke fra mor. Vi forbedret ordningen slik at det totalt ble flere uker, sier Stoltenberg.

I dag er den samlede foreldrepermisjonen på 44 uker.

SV og AUF reagerer

Både SV og AUF reagerer kraftig på at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpent flagger sin motstand mot å tredele fødselspermisjonen, samtidig som forslaget legges fram.

– Vi reagerer på at Jens Stoltenberg prøver å stanse debatten før den har begynt skikkelig. Vi mener det er landsmøtet som skal bestemme Aps politikk, og ikke Jens Stoltenberg og utspillet hans, sier AUFs nestleder, Eskil Pedersen til NTB.

– Dreper debatten

May Hansen, som er SVs representant i familie- og kulturkomiteen, reagerer også på at Stoltenberg konkluderer samme dag som innstillingen legges fram.

– Det er jo denne regjeringen som har nedsatt en likelønnskommisjon, og når den konkluderer med at dette er et grep som må gjøres, så blir det jo å drepe debatten å konkludere slik som Stoltenberg gjør i dag, sier Hansen til NTB.

– Jeg synes vi burde ta debatten i regjeringspartiene internt først, sier Hansen.

Den eneste i Senterpartiet som foreløpig har flagget at han ønsker en tredeling av permisjon, parlamentarisk leder Lars Peder Brekk, vil imidlertid ikke kritisere statsministeren.

– Vi må akseptere at han får si sin egen mening, han som alle andre, sier Brekk.

Tror debatten fortsetter

Heller ikke Ap-stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul, som er en av flere profilerte Ap-kvinner som støtter en tredeling, mener det gjør noe at Stoltenberg går ut mot forslaget.

– Han må få lov til å mene hva han vil. Det er klart at noen kan la seg påvirke, men sånn som jeg har erfart Ap de siste årene, så vil jeg tro debatten går videre uavhengig av hva han mener, sier Gjul.

Jens Stoltenberg understreket i sitt utspill at han synes det er viktig at også fedrene får mer tid med barna, men at han heller vil gjøre det ved å utvide permisjonen, istedenfor å ta uker fra mor.

Hva synes du om en tredeling av fødselspermisjonen? Si din mening her.

- Det er foreldre som ønsker å organisere dette på ulike måter, og det vil være vel stivbeint å gjøre seks måneder til maksimalgrensen, sier Stoltenberg til NRK. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND
REAGERER: - Det blir å drepe debatten å konkludere slik som Stoltenberg gjør i dag, sier May Hansen (SV) i familie- og kulturkomiteen.
STØTTER TREDELING: Gunn Karin Gjul (Ap) er en av flere profilerte Ap-kvinner som støtter en tredeling av fødselspermisjonen.