Jens Stoltenberg brukte sin siste politiske tale før regjeringsforhandlingene innledes på mandag til å advare mot splid og uenighet. Han fant det nødvendig å svinge partipisken på landsstyremøtet en måned før han kan ta over som statsminister.

Stoltenberg sa at mye av valgseieren skyldes at partiet sto samlet og at «vi ikke snakket med to tunger».

Han har åpenbart i friskt minne situasjonen da Thorbjørn Jagland var partileder og han selv statsminister. Den bitre og åpne rivaliseringen mellom de to Ap-toppene i 2001 og 2002 kostet partiet dyrt.

Nå advarer han mot tilsvarende rivninger i forhold til de to koalisjonspartnerne SV og Sp.

Skjebnefellesskapet

— Uten at SV og Sp hadde stått på, ville vi ikke klart å samle flertall.

Han minnet om at de tre partienes regjeringsplattform, som skal forhandles frem, ikke vil være identisk med Aps program.

— Det nye for Ap er at vi må ta mer hensyn. Som parti må vi vise den romsligheten. Det er tre partier som har et skjebnefellesskap. Vi lykkes bare hvis alle tre lykkes. På den ene siden slipper vi usikkerhet og omkamper i Stortinget, men kostnadssiden er at vi må vise respekt og ta hensyn til de to andre partiene, lekset Stoltenberg opp.

Han understreket at både forhandlingene og hverdagen vil bli utfordrende og vanskelige.

Må tie om frustrasjon

— Det vil oppstå frustrerende øyeblikk. Da er det viktig å kanalisere frustrasjonen til riktige personer. Ikke gå til mediene! Hvis dere er misfornøyde, ring og snakk med Martin Kolberg, ikke si det til mediene, formanet den kommende statsministeren.

I salen satt et samlet landsstyre, partiets høyeste organ mellom landsmøtene, og den nye stortingsgruppen. Det var særlig de folkevalgte som ble bedt om å kanalisere all frustrasjon til partisekretær Martin Kolberg og ingen andre.

Stoltenberg er seg bevisst at det kan bli vanskelig for stortingsrepresentantene når en flertallsregjering styrer alle sentrale avgjørelser.

Må dele på taburettene

Stoltenberg lovet at viktige politiske saker vil bli fremlagt for stortingsgruppene før løpet er kjørt og sakene banket i statsråd.

Samtidig sa han til landsstyret at partiapparatet må innse at Ap ikke kan legge beslag på alle taburetter i en ny regjering. Det betyr blant annet at det blir verre å få til en rettferdig geografisk fordeling av ulike kremjobber.