— Dere er en liten familie som skal gå langt, men dere får følge på veien. Vi er en hel nasjon som er skjendet. Sammen skal vi lege våre sår. Jeg byr dere fellesskapets sterke rygg til å lette børa for dere, sa statsministeren i sin tale i den unge AUF-erens begravelse onsdag.

Begravelsen var den andre av til sammen fire seremonier denne uka der Stoltenberg deltar. Nok en gang understreket han hvordan AUF-ungdommen sammen skapte det han har kalt Utøya-magien. Han gjentok også hvordan 22. juli-generasjonen skal hjelpes til å ta Utøya tilbake.

— Håkon ble bare 17 år. Sammen med søsteren Ida og AUF-ere fra hele landet dro han til Utøya for å ta del i en drøm. Skape Utøya-magien. Vennskap. Politikk. Sang og glede. Liv. Nå står vi her foran Håkons båre. Han er død. Det er ikke til å begripe.

- Kjenner deres smerte

Så stor var interessen for 17-åringens begravelse at kirken overførte seremonien på storskjerm utenfor. En preget statsminister henvendte seg direkte til Håkons søster Ida og deres foreldre. Ida var også AUF-er og overlevde massedrapet på ungdomspartiets sommerleir 22. juli.

— Innerst i hjertet kjenner jeg deres smerte og savn. Håkon var en vennlig og godhjertet gutt. Han bidro raust til fellesskapet og samholdet i Byåsen menighet, AUF og mange andre steder, fastslo statsministeren.

Blant de fremmøtte var også næringsminister Trond Giske (Ap), Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) og AUF-leder Eskil Pedersen. Som Håkons søster Ida var Pedersen blant dem som overlevde Utøya-massakren.

Fem seremonier

Fram til onsdag er seks av de 77 drepte i terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya blitt begravet eller bisatt. Onsdag ble fem seremonier gjennomført, alle med representanter for Arbeiderpartiet til stede.

Justisminister Knut Storberget (Ap) var til stede i seremonien for Stange-gutten Andreas Dalby Grønnesby (17) i Hamar domkirke. I Melbu kirke deltok Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen, da Henrik Rasmussen (18) fra Hadsel ble stedt til hvile.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) representerte regjeringen i begravelsen til Lene Maria Bergum (19) fra Namsos i Namsos kirke. Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) deltok i bisettelsen til Hanna M. Orvik Endresen (61 år) fra Oslo i Trefoldighetskirken.

Tar farvel med 48

Torsdag er det bisettelser og begravelser for 18 av ofrene, og ytterligere 30 fredag.

Statsminister Jens Stoltenberg deltar torsdag i begravelsen til Simon Sæbø (18) i Salangen kirke. Dagen etter deltar han en humanetisk minnestund for Monica Elisabeth Bøsei (45) fra Hole på Sundvolden Hotel. Bøsei var mangeårig leder av Utøya og kjent som «Mor Utøya».

sy77df28.jpg
SCANPIX