— Mona kom til Utøya for å leve ut sine drømmer. Sammen med AUF-ere fra hele landet, skapte hun Utøya-magien. Nå er hun borte. Hun ble bare 18 år, og det er ikke til å begripe. Mona var en ener på dansegulvet og en ener på fotballbanen. Hun bidro raust til fellesskapet og samholdet, sa Stoltenberg under seremonien.

Statsministeren henvendte seg til 18-åringens mor.

— Du har mistet det umistelige. En kjær datter, et dyrebart barn. Du er mor. Jeg er far. Innerst i hjertet, kjenner jeg din smerte og ditt savn. Intet ord i hele verden kan bringe Mona tilbake, men alle andre ord byr jeg deg. All varme i verden, all godhet som finnes, sa Stoltenberg.

Blant talerne var også Bashe Musse i Somalisk nettverk.

— Vi har vært i sjokk, vi har sørget, vi har grått, vi skal begrave de døde, sa Musse.

Han sa videre at siden han er den som står fram og forsvarer vanskelige saker i forhold til det somaliske miljøet, var han spent på hvem gjerningsmannen var.

— Jeg visste ikke hva jeg skulle si dersom han hadde muslimsk eller somalisk bakgrunn, sa Musse.For to år siden mistet Mona sin far Atle Bakke som ble skutt og drept på Tøyen.

— Mona var vår sol, sa hennes venner om henne. Nå må dere finne veien videre uten Mona. Midt i sorgen og fortvilelsen vil jeg at dere skal vite at dere ikke er alene. Vi er mange som gråter med dere. Dere er en liten familie, men dere er en del av den store, norske familien. I dag slår vi fellesskapets sterke arm rundt dere, sa Stoltenberg.