– Hennes foreldre kom til Norge på 1960-tallet. De jobbet i oljeindustrien og drev butikk og var med på å bygge opp velferden. Nå opplever de at datteren deres er rådgiver for statsministeren og sønnen deres er lege. Jeg er glad for at det finnes mange som Hadia og hennes familie i Norge i dag, sier Stoltenberg til NTB.

– Når får vi den første norskpakistanske statsråden?

– Det tør jeg ikke å si, men vi har i hvert fall fått norskpakistanere på Stortinget og i det politiske apparatet.

– Er Hadia Tajik en aktuell kandidat?

– Det ville være feil av meg å spekulere på, men hun er iallfall meget dyktig.

– Gjør Norge rikere

Torsdagen ble travel for statsministeren som deltok på flere av de mange markeringene av 14. august som fant sted i Oslo. Han mener norskpakistanerne står for et helt spesielt bidrag til samfunnet.

– De gjør Norge rikere, økonomisk og kulturelt. De holder hjulene i gang, enten det er i drosjenæring, i butikk eller på advokatkontor, sier han.

På spørsmål om det er en spesiell utfordring norskpakistanerne står overfor, nevner Stoltenberg frafallet i den videregående skolen.

– Men mangfoldet er stort. Noen av dem som får de beste karakterene, er gutter og jenter med bakgrunn fra Pakistan, påminner han.

I sin festtale i Gamle Logen i Oslo anførte statsministeren at norskpakistanerne også kan være en berikelse for Pakistan.

– Jeg har hørt om norskpakistanske familier som tar med seg vaffeljern til Pakistan fordi de savner vafler i ferien. Det går også rykter om at det er mange ostehøvler i Gujrat!

– Ikke nok

Feiringen av Pakistans nasjonaldag kom noe i skyggen av den politiske turbulensen i landet. Den hardt pressede presidenten Pervez Musharraf risikerer riksrettssak, men nevnte ikke dette med et ord da han talte i nasjonalforsamlingen.

– Det er veldig bra at det var et demokratisk valg i Pakistan som førte til skifte av regjering. Men ett valg er ikke nok til å sikre et bærekraftig demokrati. Det ser vi nå, sier Stoltenberg.

Han vil ikke selv ta stilling til om Musharraf bør stilles for riksrett, men sier han håper nasjonaldagen kan fungere samlende på en splittet nasjon.

– Nettopp fordi det er så mange motsetninger og konflikter, er det viktig at man markerer 14. august som en dag for enhet, samling og forsoning, sier han.