Statsministeren er i dag i Slovenias hovedstad Ljubljana — på trygg avstand til bokbråket hjemme i Norge.

I går formiddag, mens Gerd-Liv Valla presenterte boken der hun omtaler statsministeren både som «fomlete» og «nervøs», satt Stoltenberg i Beograd. Rundt seg hadde han noen av sine nærmeste rådgivere, samlet i ambassadør Haakon Blankenborgs staselige residens i Serbias hovedstad.

— Jeg vil vente med å si noe om dette til pressekonferansen i Oslo er over, sa en ordknapp statsminister til den lille gruppen med norske journalister som har fulgt ham på den offisielle Balkan-reisen.

- Ikke svart

Pausene i det offisielle programmet ble brukt til heftig telefonering, lesing av norske nettaviser og intens lytting til nyhetssendinger på nettradio. Først langt ut på ettermiddagen var Stoltenberg klar til å svare på spørsmål om saken.

Han ville ikke si noe som helst om hva slags personlige samtaler han har hatt med Gerd-Liv Valla opp igjennom årene.

— Det tror jeg ikke tjener noen hensikt, sa Stoltenberg.

Han fortalte derimot at han ikke har hatt noe som helst kontakt med Valla etter at hun gikk av.

— Hun har ikke svart på mine henvendelser, sa Stoltenberg, som sa han hadde sendt blomster og hilsener både da hun sluttet i sentralstyret i Ap og da hun gikk av som LO-leder.

— Jeg har ikke tenkt å spekulere i hvorfor hun ikke har tatt kontakt, sa Stoltenberg.

«Peer du lyver» i Beograd

Statsministeren mener «Gerd-Liv Valla må få lov til å skrive bok», men understreker at dette er hennes versjon - en versjon han ikke vil diskutere offentlig. Mer ville ikke statsministeren si om saken.

På kvelden deltok han i stedet på feiringen av 30-årsjubileet for det skandinaviske instituttet i Beograd. Der hadde de mange norskstudentene dresset seg opp i T-skjorter med sitater fra norsk litteratur på brystet: Både «Det vonde drep du ikkje med øks», «Peer du lyver» og «Vi spiller alle komedie for hverandre» var med i utvalget.