• Regjeringen taler med to tunger i EU-saken, en tilhørende statsminister Jens Stoltenberg og en tilhørende utenriksminister Thorbjørn Jagland, mener EU-motstanderne i Stortinget.

Påstandene er et resultat av utenriksminister Jaglands uttalelser utenfor stortingssalen tirsdag om at Norge bør vurdere en medlemskapssøknad allerede i 2002 eller 2003 dersom utvidelsesprosessen i EU er kommet godt i gang.

I Stortingets muntlige spørretime onsdag gjorde Stoltenberg det klart at regjeringens politikk ligger fast: Det skal ikke søkes om medlemskap før det er blitt et klart ja-flertall i folket eller at det skjer vesentlige endringer i Europa.

— Det er lite sannsynlig at dette vil skje i neste stortingsperiode, men samtidig vil det være uklokt å si nei til muligheten for at vi kan søke medlemskap. Det er umulig å forutse hva som kan skje i Europa om ett år eller to eller tre, sa statsministeren.

Han understreket også at medlemskapsspørsmålet skal avgjøres i en folkeavstemning, og at en Ap-regjeringen vil følge folkets råd.

(NTB)