Det var barneavdelingen på Ullevål universitetssykehus og Islamic Cultural Centre (ICC) som i fellesskap tok initiativet til feiringen av muslimenes julaften id.

– Jeg ville gjerne markere min støtte til alle i Norge som feirer id. Feiringen er et uttrykk for at Norge er blitt et mer mangfoldig og rikere samfunn. Ved å være her, vil jeg vise at jeg også vil være statsminister for norske muslimer, sier Stoltenberg til NTB.

Muslimene var svært glade for at statsministeren kom på besøk på høytidsdagen.

– Vi er takknemlige for at Stoltenberg tok seg tid til dette i en travel hverdag, sier initiativtaker Arshad Jamil til NTB.

Fastefest

Id-festen markerer slutten på fastemåneden ramadan. Forberedelsene til denne muslimenes festdag har pågått i flere dager.

Muslimer har to store høytider, ifølge nettstedet islam. no: id al-fitr, som er fasteavslutningens fest, og id al-Adha, som etterfølger Hadsj, pilegrimsreisen i Mekka.

Ramadan er niende måned i den islamske kalenderen, den måneden Koranen ble åpenbart. Muslimer må avstå fra mat, drikke og seksuelt samliv fra morgengry til solnedgang.

Barnesenteret på Ullevål startet id-feiringen fredag ettermiddag, men det er også tilstelninger andre steder i Oslo, blant annet Grønland Basar, der feiringen skulle pågå fram til midnatt.

I Central Jamaat-e-ahl-esunnat moskeen i Oslo feiret 5.000 mennesker at fasten var slutt.

Verdifullt mangfold

Jens Stoltenberg har også tidligere vært med på å markere id, men aldri på et så stort arrangement som det på Ullevål sykehus. Han tok selv initiativet denne gangen, noe ikke minst Ullevål sykehus og de muslimske initiativtakerne visste å verdsette.

– Id har vært feiret i mange år, men det er stadig flere som feirer det. Feiringen får stadig større plass i det norske samfunn, og jeg har lyst til å gi min anerkjennelse, sier Stoltenberg.

I sin hilsen til de fremmøtte takket han alle muslimer som har valgt å komme til Norge. De har bidratt til et verdifullt mangfold og gjort Norge til et rikere og bedre land å bo i, ifølge statsministeren.

PÅ ULLEVÅL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) besøkte fredag Barnesenteret på Ullevål universitetssykehus under den islamske Id-feiringen. Det er første gang at høytiden blir feiret på et sykehus i Norge.
Junge, Heiko
STOR FEIRING: Rundt 5000 mennesker er ventet å besøke Central Jamaat-e-ahl-esunnat moskeen i Oslo i løpet av dagen, i forbindelse med feiringen av høytiden id al-fitr, som markerer avslutningen av fastemåneden ramadan.
Junge, Heiko
FESTKLEM: Imam Nehmat Ali Shah ledet id al-fitr feiringen sammen med rundt 5.000 mennesker som besøkte Central Jamaat-e-ahl-esunnat moskeen i Oslo fredag.
Junge, Heiko