Litt over kl. 8 forlot han hjemmet på Nordberg og tok fatt på maratondagen som endte med adgangskort til statsministerkontoret.

– Jeg har faktisk litt mindre sommerfugler i magen enn jeg hadde regnet med, røpet han før han satte seg inn i baksetet på regjeringsbilen som ventet.

I løpet av de neste tre timene gjennomførte han sentralstyremøte i Ap, møte med kongen om regjeringslisten, møte i Aps stortingsgruppe, møte med de nye statsrådene og deretter første statsråd på Slottet.

Flere hundre mennesker hyllet den nye regjeringen med blomster og applaus da den skred ut på Slottsplassen i strålende høstvær.

– Dette kommer til å holde lenge. Vi er det nye tyngdepunktet i norsk politikk, erklærte den nye statsministeren.

– Humøret tilbake

En stolt pappa, tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, nikket samtykkende.

– Det vil gå bedre denne gang. Han har hatt bedre tid til å forberede seg. Han har mer erfaring. Og han har fått tilbake humøret, det så alle i valgkampen. Sist var han alt for forknytt, sier han til NTB.

Imens feide sønnen av gårde til nøkkeloverrekkelse på Statsministerens kontor.

Her vanket det mer blomster og rosende ord.

– Du er dyktig, og dette kommer du til å klare. Jeg synes du har vært flink til å velge statsråder, sa avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik, som ga Stoltenberg en bukett gule roser.

Kjøret merkes

Jens Stoltenberg har først gjennomført en knallhard valgkamp. Deretter regjeringsforhandlinger til langt på natt i over to uker. Men først mandag begynte jobben.

Klokken 15 var det statsministerens første pressekonferanse. Klokken 17 var det første regjeringskonferanse. Etterpå var han gjest i en rekke TV-debatter.

– Selvsagt merkes kjøret, sier han til NTB. – Jeg gleder meg til juleferie, for å si det slik. På den annen side får man kraft og energi når man lykkes. Vi vant valget, og nå danner vi regjering. Det gir inspirasjon, sier Stoltenberg.

Forrige gang ble det bare 17 måneder i statsministerstolen. Denne gang er Stoltenberg trygg på at han vil sitte lenger.

Dramatisk

– Situasjonen er dramatisk annerledes denne gang. Det ligger fire års forberedelser bak. Det er flertallsregjering, ikke en mindretallsregjering. Ap er samlet, ikke i intern strid. Sist hadde vi et perspektiv på 17 måneder til neste valg. Denne gang er perspektivet fire år, i første omgang. Man blir som kjent i bedre i humør av fremgang enn tilbakegang.

Han fremhever den gode kjemien med SV-leder Kristin Halvorsen Sp-leder Åslaug Haga.

– Vi har samme humor, og er trygge på hverandre som mennesker. Det er viktig. Det kan vi bruke når hverdagen melder seg og vi skal håndtere ulike interesser, fastslår han.