Under lanseringen av boka "Det handler om mennesker" snakket Stoltenberg gjerne og lenge om sine politiske bedrifter som fredsmekler, i ministerposter og i utenrikstjenesten.

Humor

Det gjør han lett, med humor og innsikt. Men det mange var opptatt av onsdag var de få sidene i selvbiografien som Stoltenberg vier sine barn: Camilla, Jens og Nini.

I TV 2 tirsdag fortalte familien at yngstejenta Nini store deler av 1990-tallet var narkoman og at hun var døden nær. Stoltenberg skriver i boka om kontrastene mellom fredsmekling på Balkan og turer gatelangs i Oslo for å lete etter sin datter. Da Thorvald Stoltenberg skulle snakke om dette under pressekonferansen onsdag, ble kroppsspråket mindre ledig og ordene flommet ikke like lett.

— Et helvete

— Det er nesten unødvendig å forklare hvordan det føles, så ille var det. Enhver pappa og mamma tror jeg forstår hvordan det ville være, sier Stoltenberg.

Samtidig som han hadde skiftende toppjobber, kjempet han, kona Karin og de to andre barna Jens og Camilla en kamp for å få datter og søster Nini ut av narkotikaproblemene. Stoltenberg er ikke i tvil om hva som holdt ham gående.

— Man må ikke gi opp. Det er et helvete, men man må tro og håpe at det er mulig. Jeg bruker ofte i mine forelesninger å avslutte med et sitat om håpet, og det er at håpet er nesten like viktig som livet selv, sier Stoltenberg til NTB.

Legalisering?

Stoltenberg betegner narkomani som en forbudt sykdom og i boka skriver han at "Narkomani er den eneste sykdommen som er straffbar - det gjør det ikke lettere for dem som rammes". Om det innebærer at han er åpen for en form for legalisering av narkotika er han forsiktig med å gå inn på.

— Jeg er ingen ekspert og kan ikke nok om den debatten. Men det hadde vært en stor hjelp om det blir større enighet om hva som hjelper. Ekspertenes uenighet gjør det ikke lettere for foreldre, venner og søsken som vil trå støttende til, mener Stoltenberg.

Selvkritikk

Han er åpen for at han kunne handlet annerledes i forhold til barna.

— Jeg kunne satt klarere grenser enn jeg gjorde. På den annen side: Det gikk bra med de to andre. Jeg tenker jo på dette hele tiden og det er mange ting som man kan kritisere seg selv for, sier Stoltenberg.

Selv håper han at familiens åpenhet rundt datterens narkotikaproblem, kan være en hjelp for andre. Også barn av ambassadører, utenriksministere og fredsmeklere havner på kjøret. For ikke å si søsken til statsministre og finansministre. Jens Stoltenberg var finansminister da Nini Stoltenberg hadde sitt livs krise.

Betydningsfullt

Kariann Tingstein er organisasjonssekretær i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk og setter stor pris på at familien Stoltenberg åpner døren til det private.

— Jeg er her som mor og på vegne av Landsforbundet. Det betyr mye at en solid familie i den posisjonen står fram. Vi vet at det er mange i tilsvarende posisjoner som har problemer, men som opplever at det er vanskelig å snakke offentlig om det. Dette kan ramme folk fra absolutt alle samfunnslag, sier Tingstein.

(NTB)

ET HELVETE: Under lanseringen av selvbiografien "Det handler om mennesker" måtte Thorvald Stoltenberg også svare på spørsmål om datteren Nini som har vært narkoman - Det er et helvete, men man må ikke gi opp, sa Stoltenberg.
Foto: Scanpix