Det offisielle Norge var samlet ved Regjerinskvartalet for kransenedleggelse ett år etter terroren rammet Norge. Flere etterlatte og overlevende var tilstede, samt flere representanter for det politiske Norge og kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen, skriver Aftenposten.no.

— Kjære alle sammen, åpnet statsminister Jens Stoltenberg sin tale til de fremmøtte.

— I timene og dagene etter den 22. juli i fjor var vi én nasjon. Forent, først i sjokk og fortvilelelse så i et urokkelig forsvar for humanitet og mangfold. Ett år etter samles vi i vissheten om at vi kan når vi må.

DYPT PREGET: Kong Harald var dypt preget under seremonien.
JO STRAUBE
MANGE FREMMØTTE: Det offisielle Norge var samlet ved Regjerinskvartalet for kransenedleggelse søndag morgen.
JO STRAUBE

— Gjerningsmannen tok mange liv, påførte ufattelig lidelse. Bomben og skuddene var ment å forandre Norge. Det norske folk svarte med å omfavne våre verdier. Gjerningsmannen mislyktes. Folket vant, sa Stoltenberg.

- De varme minnene

Markeringen i Regjeringskvartalet var et minnesarrangement for samtlige som mistet livet, og Stolteberg brukte sin tale til å hylle livene de 77 levde.

— I dag minnes vi de 77 som ble drept. Åtte av dem her i Regjeringskvartalet. De som døde 22. juli søkte ingen fare, tvert i mot. De levde slik vi ønsker å leve her i Norge. Noen gikk i en gate, noen var på jobb, mange deltok på ungdomsleir. Døden rammet brått, og uten nåde.

Statsministeren minnet også om at selv om det har gått et år, kan veien videre fortsatt være tung for mange som mistet en kjær.

— I dag skal vi minne hverandre om at kjærlieghet er evig. Livets flamme er slukket, og smerten må dere bære for alltid. Men de varme minnene kan ingen ta fra dere. Godhet og glede lar seg ikke viske ut.

— 22. juli skal for alltid knyttes til de som mistet livet. Vi skal minnes våre døde i takknemlighet, og vi skal være der for dere som ble skadet, dere som bærer synlige og usynlige sår. Vi har ikke glemt løftet vi ga hverandre for et år siden. I store og små fellesskap skal vi se dere som sliter. Vi skal ikke glemme dere når lyset må vike for mørket i høst. En helt alminnelig prat kan vise vei tilbake til livsglede.

- Et tungt år

Stoltenberg minnet også om at debatten som har preget Norge, om beredskap og respons da det utenkelige skjedde, er viktig.

BLOMSTERKRANS: Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg la ned hver sin krans.
JO STRAUBE
KONGEFAMILIEN: Flere etterlatte og overlevende var tilstede, samt flere representanter for det politiske Norge og kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen
JO STRAUBE

— Det har i sannhet vært et tungt år. Ikke en dag har gått uten at tragedien har fylt den offentilge samtalen. Ikke minst om hva som fungerte, og hva som gikk feil. Det er en helt nødvendig og viktig debatt, for å lære og for å hindre at det skjer igjen.

Statsministeren holdt dagens første offisielle tale, før han skal besøke Utøya - øya han første gang besøkte i 1974, og som han omtaler som sitt ungdoms paradis.

Statsministeren skal også møte etterlatte på Sundvollen hotell, og delta på kveldens minnekonsert på Rådhusplassen i Oslo.

— 22. juli har vist oss hvor dyrebart livet er. Det gjelder å være takknemmelig for hver stund vi får, for hver reise vi gjør, for samtaler og stillhet. La oss ære de døde ved å gledes over livet.

Kransnedleggelsen ble etterfulgt at ett minutts stillhet.

HOLDT TALE: - Ett år etter samles vi i vissheten om at vi kan når vi må, sa statsminister Jens Stoltenberg.
JO STRAUBE