• Jeg regner

med at matvarene som ligger ute i butikken, er gode.

RAGNHILD HOV KNUT EGIL WANG (foto) ragnhild.hov@bergens-tidende.no

Det sier student Marianne Walderhaug, som lider valgets kval foran grønnsaksdisken på Mekka-butikken i Håkonsgaten når BT stopper henne. — Matvaremerking tenker jeg nesten aldri på, forteller hun. Roald Tøkje er driftssjef i en restaurantkjede, og er mer bevisst matvarenes innhold. - Jeg kunne godt tenkt meg bedre merking av matvarene, spesielt kjøttvarer og grønnsaker, sier han. Normalt pleier han ikke å fingranske etikettene på produktene før han bestemmer seg for hva han skal legge i handlekurven. Han vil heller ha mer- enn mindre merking av matvarene. - Men jeg skulle gjerne visst litt mer om grønnsakene og kjøttvarene, spesielt dem vi kjøper i løsvekt. Disse varene har forbrukerne nesten ingen muligheter til å kontrollere hvor kommer fra og hvilke tilsetningsstoffer de kan inneholde. Tøkje vet at det kan forekomme mye feilmerking. Spesielt gjelder det kjøttbransjen. - Jeg synes forbrukerne som et minimum burde kreve å få oppgitt hvilket land og hvilken produsent som har levert kjøtt og grønnsaker, sier han. Ekspeditør Espen Osmundsen i Mekka-forretningen opplever sjelden at kundene etterspør ekstra produktinformasjon på kjøtt og grønnsaker. - Men vi får en del spørsmål om vaskemidler, samt saft og brus med merkelige farger. Kundene er redd for at disse varene kan inneholde mystiske stoffer som man kan bli syk av, sier han.