Det spør generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Den påtroppende biskopen oppholder seg i Kabul noen dager, men stiller over telefon flere spørsmål i forbindelse med diagnosen Anders Behring Breivik har fått.

_> Er det slik at bare man begår et stort nok massedrap, så er man syk og ikke ansvarlig for sine gjerninger

Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp_

— Jeg stiller spørsmål ved grunnlaget for psykiaternes vurdering, sier han.

- Bare unikt i Norge

— Massedrap er ikke noe unikt. Det er bare unikt i Norge. Han har hatt et rasjonale i sine tanker og har planlagt i mange år, handlinger som selvsagt virker sinnssyke på de fleste, sier Sommerfeldt.

Han har i en årrekke vært leder for Kirkens Nødhjelp og tidligere Mellomkirkelig Råd, og har sett konflikter og arbeidet med ofre for massakrer.

— Men må en nordmann være sinnssyk for å gjøre slikt, men ikke en serber som dreper bosnjaker, ikke en rwander som dreper andre rwandere, ikke en tysker som begår massemord på jøder, spør Sommerfeldt.

— Har norske psykiatere kompetanse på slike mennesker? Og er det slik at bare man begår et stort nok massedrap, så er man syk og ikke ansvarlig for sine gjerninger?

Psykotisk hele tiden?

Til Vårt Land sier Sommerfeldt at han ikke kan si om Breivik var psykotisk, men spør seg hvordan et menneske som planla terror og massedrap i mange år, kan ha vært psykotisk hele tiden.