I fjor stjal tyver rundt 2500 fritidsbåter, noe som er en svak nedgang fra 2004. Forsikringsbransjen betalte totalt 72,9 millioner kroner i erstatning for de stjålne båtene.

– De siste årene er det blitt stjålet noe færre båter per år, men samtidig er båtene som stjeles ofte dyrere og større, sier informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet til Aftenposten.

Redningsselskapet har siden i fjor høst hatt ansvaret for å registrere fritidsbåter gjennom Småbåtregisteret, og har dermed god oversikt over båttyverier i Norge.

– Enkelte tyverier ser ut som rene bestillingsverk, og det virker som tyvene er blitt mer proffe, sier Johnsen.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har ikke statistikk som bekrefter utviklingen, men informasjonsdirektør Preben Sandborg Røe mener også at tyver stikker av med stadig dyrere båter.

– Båtparken er blitt fornyet de siste årene. Det er flere nye og dyre båter på sjøen. Så det kan nok stemme at båtene som stjeles er dyrere, sier Sandborg Røe.

Hittil denne båtsesongen har politiet i Kristiansand kunnet bekrefte tendensen. I løpet av fire dager denne måneden stoppet politiet fire stjålne båter verdt til sammen 2-2,5 millioner kroner.