Vogntoget fra Tollpost Globe inneholdt tobakksvarer for rundt 10 millioner kroner. Tyveriet er trolig det største i sitt slag i Norge. Ikke siden et vogntog lastet med 19.000 flasker Bache-Gabrielsen konjakk forsvant underveis fra Göteborg til Trondheim i mars i fjor, har tyver stukket av med lignende verdier i Norge. Vogntoget ble funnet i Drammen. Tobakken og sigarettene er forsvunnet, mens øvrig stykkgods ligger igjen, opplyser Vesta Forsikring til NRK.

Uten spor

Mens jakten på Bache-Gabrielsen endte med at to personer ble dømt, står politiet i Kristiansand foreløpig uten spor. Politiet ser svært alvorlig på tyveriet av vogntoget og de 23 pallene med tobakksvarer.

— Det er snakk om verdier for mellom 7 og 10 millioner. Det er dyrt med tobakk i landet vårt, konstaterer vaktsjef Odd Kjell Abrahamsen i Kristiansand politidistrikt til NTB.

Regelbrudd

Ifølge informasjonssjefen Jon Robert Kvam i Tiedemanns Tobaksfabrik A/S kom tyveriet som følge av regelbrudd ettersom vogntoget ble etterlatt uten tilsyn på en parkeringsplass ved Tollpost Globes anlegg på Dalane i Kristiansand onsdag kveld.

— Vogntoget skulle ikke vært hensatt, ifølge de avtaler vi har med befrakter, sier Kvam til Fædrelandsvennen.

Tyvene har trolig uansett satt seg nøye inn rutinene for denne frakten og valgt tidspunktet med omhu. Sjåføren på bilen hadde dratt hjem da tyvene slo til.

— Jeg gikk hjem og la meg, og den nye sjåføren dro opp til Dalane for å hente vogntoget klokken 4 natt til torsdag. Da var vogntoget borte vekk, sier Frank Olaussen i firmaet Leif Hodnemyr Transportforretning A/S som kjørte vogntoget fra Oslo til Kristiansand på vegne av Tollpost Globe.

Skal ikke forlates

Sikkerhetssjef Roy Grøtvedt i Tollpost Globe sentralt gir Tiedemann rett i at det forlatte vogntoget utgjør et brudd på selskapets regler.

— Såkalt verdilast skal være underveis hele tiden fra lastested til bestemmelsessted. Dersom kjøretøyet av ulike grunner må stanses og forlates, skal det i alle fall være parkert på et avlåst og overvåket område, sier Roy Grøtvedt til Fædrelandsvennen.

Grødtvedt er forundret over at nettopp dette vogntoget ble stjålet.

— Tobakken fraktes ikke ut fra faste rutiner og systemer. Vogntoget var heller ikke merket på en måte som skulle indikere store verdier. På meg virker det som om tyveriet er godt organisert og at vedkommende visste hva man var ute etter, sier Grøtvedt.

Politiet ønsker nå publikums hjelp til oppklaring av saken.