I tre uker kjørte en 27-åring rundt i Audien til høyesterettsdommer Magnus Matningsdal og fylte bensin i dommerens navn.

Mannen er i Stavanger tingrett dømt til fengsel i ti måneder, av disse tre måneder på vilkår, for tyveri av tre personbiler og en lastebil. 27-åringen er også dømt for flere tyverier, kjøring uten gyldig førerkort og for å ha brukt stjålne registreringsskilt.

I november i fjor stjal 27-åringen en Audi 100 89-modell som sto parkert i Sandnes sentrum. Det han nok ikke visste var at bilen tilhørte høyesterettsdommer Magnus Matningsdal på Bryne.

Stjal bensin

I retten har mannen forklart at han bodde i bilene han stjal. I tre uker kjørte biltyven rundt i Stavanger, Sola, Sandnes, Klepp og Gjesdal i dommerbilen.

Det vet Matningsdal, for kort tid etter biltyveriet begynte lokale bensinstasjoner å ringe for å spørre når han skulle komme og betale for bensinen han hadde tanket på krita ved hjelp av vognkortet.

— Mange var ganske sure, men de ga seg ganske fort da de forsto at jeg var den jeg er. Totalt var det vel snakk om bensinregninger for 3000 kroner fra seks-sju stasjoner. I tillegg kom det krav fra bompengeselskapet om ugyldige passeringer i bomringen, forteller høyesterettsdommer Magnus Matningsdal.

Innrømmet alt

I Jæren tingrett la 27-åringen alle kort på bordet og innrømmet biltyveriene og flere andre forhold. Han er to ganger tidligere dømt for vinningskriminalitet og besittelse av narkotika.

«Av individualpreventive grunner finner retten at deler av dommen skal gjøres betinget, slik at siktede har et ris bak speilet og dermed motivasjon for å holde seg unna ny kriminalitet når han løslates fra soning», heter det i dommen.

At 27-åringen stakk av med bilen til en av Norges øverste dommere er ikke straffeskjerpende.

— Nei da. Og slik skal det også være så lenge ikke det er snakk om for eksempel trusler. Men det er klart at det ikke er særlig hyggelig å bli utsatt for slike identitetstyverier, sier Matningsdal.

Da Audien kom til rette etter tyveriet, var ikke veien lang til Knoksen på Forus.

— Selv om bilen ikke så ut innvendig etter at tyven hadde brukt den, endte det med opphogging mest fordi bilen var så gammel, sier høyesterettsdommeren.