Lindholm studerer ved Universitetet i Bergen og var på den amerikanske ambassaden tirsdag formiddag. Hun skulle få behandlet en visumsøknad.

Klokken 11.22 fikk nødetatene i Oslo melding om en mulig bilbombe ved ambassaden. Gjenstanden ble oppdaget da en bil var på vei inn, og bilen ble stoppet i sikkerhetskontrollen.

Sammen med en gruppe på mellom 20-30 personer ventet Lindholm på et kontor inne i ambassaden da bombealarmen gikk.

Vi satt i to timer uten å skjønne alvoret

Stina Lindholm

Ifølge henne løp da de ansatte ut av rommet, og lot henne og resten av gruppen sitte igjen.

— Det kom en «duck and cover»-melding på høyttalerne og de ansatte bak skranken løp ut med hendene over hodet, sier Lindholm til bt.no.

- Ventet i to timer

Hun og de andre i rommet skjønte lite av hva som foregikk. Fordi de ikke fikk ha med seg mobiltelefoner inn i ambassaden, kunne de heller ikke oppdatere seg på situasjonen. Ifølge Lindholm ga heller ikke ambassaden beskjed om hva som hendte.

— Vi smilte litt da de ansatte forsvant og lurte på hva denne beskjeden betydde. Vi satt der i to timer uten å skjønne alvoret. Et par ganger kom en sikkerhetsvakt og sa at vi måtte holde oss rolige, sier hun.

Lindholm forteller at de ventende gikk til vinduene for å se på oppstyret. Der så de at menneskene utenfor ambassaden ble evakuert.

— Jeg oppfattet ikke situasjonen som veldig skremmende der og da, men i ettertid synes jeg det er underlig at vi som satt i ambassaden ikke ble evakuert mens store deler av sentrum, inkludert Slottet, ble det, sier Lindholm.

- Fikk lite informasjon

Ifølge henne sa sikkerhetsvakten til gruppen at han mente kontoret de satt i ikke var en farlig plass å være. Bilen med den mistenkelige gjenstanden sto nemlig på den andre siden av bygget.

— Men sikkerhetsvakten hadde ikke mye informasjon til oss. Han bare nevnte at det kunne være noe med en bil, sier Lindholm.

Etter en stund ble det bekreftet av politiet at den mistenkelige gjenstanden var en «bombe» som ambassaden tidligere hadde brukt i øvelser.

«Handlet riktig»

Bt.no har onsdag vært i kontakt med den amerikanske ambassaden flere ganger. De vil ikke kommentere hendelsen og viser til pressemeldingen som ble sendt ut tirsdag kveld.

Der skriver de blant annet følgende:«Ambassadens sikkerhetspersonell handlet i henhold til prosedyrene våre og kontaktet de lokale nødetatene. Ambassaden er lei for oppstyret denne hendelsen har forårsaket. Sikkerheten til ambassadens ansatte, besøkende og naboer er avhengig av at vi tar alle potensielle trusler alvorlig og reagerer umiddelbart».

Helt nytt for politiet

Verken byrådet i Oslo eller politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt er blitt informert om personene som satt i ambassaden under evakueringen.

— Vi holder løpende kontakt med den amerikanske ambassaden, men dette er helt nytt for meg, sier Fredriksen til bt.no.

Tar tak i saken

Han kan ikke utelukke at andre i politidistriktet har fått beskjed fra amerikanerne, men sier han vil kontakte ambassaden for å få vite mer.

— Jeg kommer til å be min ambassadeansvarlig om å sjekke dette. Vi skal se på hvilke rutiner de har i slike situasjoner og høre hva de tenker om dem som ble sittende igjen. Vi vil forsikre oss om at ambassaden har gode rutiner og unngår slike hendelser i fremtiden, sier Fredriksen.

Like før klokken 14 onsdag snakket bt.no med Fredriksen igjen. Politiet hadde da vært i kontakt med den amerikanske ambassaden.

— Vi har snakket med dem om hendelsen og ambassaden vil sende ut en pressemelding i løpet av dagen. Der vil de fortelle hva som ble gjort og hva som ligger til grunn for deres vurderinger, sier Fredriksen.

- Evakuering må vurderes

Politiinspektøren sier videre at det ikke nødvendigvis er slik at alle bygg i nærheten av en mulig bombe trenger å evakueres.

— Ved en mulig bilbombe er ett av tiltakene våre å sperre av 500 meter i radius. I dette tilfellet så vi at det ikke var en fullastet varebil full av sprengstoff. I en slik situasjon stopper vi all gjennomgående trafikk og trafikk inn i området. Innsatsleder vurderer så om det er klokt å evakuere alle innenfor radiusen eller om de er sikrere der de er. Det avhenger blant annet av hvilken vei en eventuell detonasjon vil frigjøre energi. Generelt er det ikke slik at alle bygg absolutt må evakueres, sier Fredriksen.

IKKE EVAKUERT: Ifølge Stina Lindholm løp de ansatte ved den amerikanske ambassaden ut av rommet med hendene over hodet.
PRIVAT