For første gang etter at planene om engleskolen Astarte Education ble kjent snakket prinsessen ut om sitt forhold til engler i et NRK-intervju lørdag. Men debatten ser ikke ut til å ha stilnet med dette. PR-ekspert Hans Geelmuyden reagerer sterkt.

– Jeg har aldri hørt så mye vrøvl på 30 minutter i hele mitt liv. Jeg synes det er pinlig at NRK stiller som mikrofonstativ på denne måten, og det er pinlig at kritikerne blir kalt mobbere. Det at hun trekker fram Tore Tønne er grovt. Gjennom denne mobbepåstanden prøver hun å avvise en helt nødvendig debatt, sier Geelmuyden til Aftenposten.

– Ingen betingelser

– Prinsessen må få tro hva hun vil. Problemet er at hun bruker prinsessetittelen i egen vinnings hensikt. Det er bare en eneste grunn til at hun får selge varene sine på NRK i beste sendetid, og det er at hun er prinsesse. Noen pris for kritisk og undersøkende journalistikk til NRK, blir det vel neppe, fortsetter Geelmuyden.

NRK sier det ikke ble stilt noen krav eller betingelser fra prinsesse Märtha Louise før intervjuet.

– Vi møtte ingen betingelser i det hele tatt. Det var viktig for oss også. Det var vesentlig å få belyst alle de kritiske temaene som har preget annonseringen for skolen hennes, sier nyhetsredaktør per Anders Johansen i NRK til VG.

– Alle kan ikke delta i englekoret

Norsk Presseforbund reagerer på at prinsessen framstiller norsk presse som en gapestokk.

– Vi lever altså i et åpent samfunn der dette vekker oppmerksomhet og dermed debatt. Gjennom mediene er det formidlet sterk kritikk, hun er blitt raljert med og latterliggjort av noen og støttet av andre. Hvis hun forventet at alle skulle så å si delta i englekoret, må hun ha hatt svært urealistiske oppfatninger om dette, sa Kokkvold til NTB etter å ha hørt utdrag av intervjuet lørdag.

Statsviter Carl-Erik Grimstad synes det er uhørt av prinsessen å trekke paralleller mellom sin egen sak og Tønne— og Valla-saken.

– Medieanalysen hennes står til stryk. Dette har verken noe med Valla eller Tønne å gjøre. Disse kom under angrep fordi deres handlinger og synspunkter hadde betydning for et stort antall mennesker. Det gikk på deres integritet og deres virksomhet hadde stor betydning i samfunnet, sier Grimstad til VG.

Plass til Märtha i Kirken

Flere kirketopper mener man må lytte til Märthas Louises nyreligiøsitet, og at det må være plass til henne i Kirken, skriver Dagbladet.

– Jeg kjenner Märtha som en person som søker til gudstjeneste og ser på seg selv som kristen. Det er selvsagt plass til Märtha i Den norske kirke. Nå ser jeg at hun bruker nye ord om religion, og det vil jeg gjerne samtale med henne om. Jeg har litt problem med å se hvordan dette passer inn i kirkens dogmatikk, men jeg tror ikke det handler om dogmatikk. Jeg tror det var klokt av Märtha å gå ut og forklare dette på TV. Det fortjener et lyttende øre, sier Bjørgvin-biskop Ole D. Hagesæther til avisen.

– Ikke svekket

Monarkiets stilling vil ikke svekkes som følge av prinsesse Märtha Louises såkalte engleskole, mener forfatter og biograf Tor Bomann-Larsen.

– At prinsessen nå har lettet på sløret, har hun vunnet på. Hun gjorde et ganske vinnende inntrykk, og hun har jo veldig mye på hjertet. Det er sikkert ikke siste gang vi hører fra henne, hevder Bomann-Larsen til NRK.

Han mener derimot at prinsesse Märtha Louise med fordel bør vurdere å si fra seg sin plass i arverekkefølgen. Han tror det kan oppfattes som problematisk at hun som en del av kongefamilien trekker inn det holistiske element.

– Den er riktignok hypotetisk i den forstand at vår tronfølge er godt sikret gjennom kronprinsfamilien. Hun er nummer fire, sier Bomann-Larsen.

Dersom hun sier fra seg plassen vil hun også stå friere til uttale seg uten å bli «mobbet» i mediene, mener han.

Taus Giske

Kirkeminister, og nær venn av Märtha Louises ektemann Ari Behn, Trond Giske, ønsker ikke å kommentere intervjuet.

– Det får bli opp til teologene. Dette er ikke noe som en kirkeminister skal kommentere, sier Giske til Dagbladet.,

Prinsessens venn, daglig leder ved Kirkelig kulturverksted, Ole Edvard Reitan sier prinsessen er veldig modig.

– Det var et strålende intervju. Jeg har dyp respekt for prinsessens kristne ståsted, og jeg har stor respekt for hennes søkende innstilling. Hvis ikke kirken har plass til søkende mennesker, er ikke dette en kirke jeg ønsker å tilhøre, sier Reitan til VG.

SKAPER BRÅK: Prinsesse Märtha Louise.
Sigurdsøn, Bjørn